Team Media

Vodič za kupnju grafičkih kartica

Prikaz grafičke kartice

Vodič za kupnju grafičkih kartica u 2024. donosi vam Team Media! Razmišljate o kupnji ili nadogradnji vašeg računala? Planirate li proširiti svoj sustav ili želite konfiguraciju koja će učinkovito raditi s visokim grafičkim postavkama? Tražite grafičku karticu koja će bez problema pokretati igre? Bez obzira jeste li strastveni igrač, profesionalni dizajner ili samo tražite poboljšanja u performansama računala, ovdje ćete pronaći sve informacije koje vam trebaju. Ovaj sveobuhvatni vodič za kupnju grafičkih kartica vodi vas korak po korak kroz ključne faktore koje trebate uzeti u obzir prilikom odabira grafičke kartice u 2024. godini.

 

U digitalnom dobu, grafičke kartice predstavljaju kritičan dio svakog računala, igračkog sustava ili radne opreme. Odabir grafičke kartice može biti mukotrpan proces jer zahtijeva dobro istraživanje i uspoređivanje različitih vrsta i brendova grafičkih kartica.  Njihov izbor na tržištu je velik i stalno se pojavljuju nove grafičke kartice pa je teško zapravo odlučiti koju kupiti. Osim toga postoje brojne varijable i faktori koje je potrebno uzeti u obzir prilikom kupnje. Od vrste monitora, procesora pa do kućišta računala. Bitno je također uzeti u obzir vlastite preferencije i interese. Potreba za korištenjem grafičke kartice isto uvelike utječe na odluku.

Kako bismo vam olakšali razumijevanje značenja značajki, pomoći ćemo vam sve detaljno objasniti i pokušati vam olakšati kupovinu.

Što sve trebate znati prilikom kupnje grafičkih kartica?

Vlastite potrebe i novac

Najprije je potrebno odrediti iznos koji ste spremni potrošiti. Isto tako morate odrediti koja je vaša potreba, točnije za što ćete koristiti grafičku karticu. Početna, obična grafička kartica potrebna vam je ako je glavna svrha surfanje interneta, obavljanje uredskih zadataka, gledanje videa, bez potrebe za zasebnom (ugradbenim) grafičkom karticom.

Ako pak je vaš cilj igranje igara, tada bi trebali razmisliti o jačoj grafičkoj kartici. Prilikom odabira dobra su pomoć minimalni hardverski zahtjevi koje programeri obično stavljaju u opis igara kako bi one mogle ispravno raditi.

Minimalni FPS i Idealne Performanse

Općenito, 30 fps (sličica u sekundi) predstavlja granicu ispod koje sporije igre mogu izgledati manje fluidno. Za brže i dinamičnije igre, kao što su akcijsko-pustolovne ili vožnje automobila, preporučuje se oko dvostruko veći broj sličica u sekundi kako bi se postiglo optimalno korisničko iskustvo

Preporučeni Zahtjevi i Sveobuhvatna Optimizacija

Programeri igara često navode minimalne i preporučene zahtjeve, koji uključuju ne samo grafičku karticu već i druge komponente poput CPU-a, RAM-a i pohrane. Prilikom odabira grafičke kartice, posebno za igre, važno je uzeti u obzir preporučene zahtjeve kako bi se osiguralo glatko i kvalitetno igranje.

Izbor grafičkih kartica za igre može varirati od niže srednje do vrhunske kategorije, ovisno o potrebama i željama korisnika. Za iznimno zahtjevne zadatke poput 3D modeliranja, video montaže ili 4K renderiranja, preporučuje se oprema s visokom razlučivošću monitora i moćnom grafičkom karticom koja će efikasno obavljati te zadatke. Važno je prilagoditi izbor grafičke kartice specifičnim potrebama korisnika kako bi se postiglo optimalno iskustvo u korištenju računala.

Najvažniji aspekti prilikom kupnje grafičkih kartica

1. Proizvođač

U odabiru proizvođača grafičkih kartica često veliku ulogu imaju individualne preferencije, reputacija proizvođača i preporuke bliskih osoba. Primjerice ako ste ranije Vi ili netko tko vam je blizak imali pozitivno iskustvo s određenom markom tada postoji veća šansa da ćete kupiti ponovo istu marku. Isto tako pozitivna mišljenja koja ste pročitali u fazi istraživanja grafičkih kartica povećavaju vaše simpatije određenom proizvođaču.

2. AMD ili Nvidia?

Na tržištu grafičkih kartica postoje dva dobro poznata proizvođača: AMD i Nvidia. Oni predstavljaju glavne konkurente između kojih se ljudi često dvoume. Modeli opremljeni AMD grafičkim čipovima konkurentni su u višoj srednjoj klasi i nešto nižem cjenovnom rangu. Međutim, u višoj kategoriji, AMD nema konkurentnu alternativu Nvidia RTX grafičkim karticama. To bi se moglo promijeniti s grafičkim karticama baziranih na AMD “Big Navi” arhitekturi. Naravno, Nvidia ima odgovor, a Ampereove najmodernije grafičke kartice (RTX 3060, RTX 3070, RTX 3090) su isto dostupne. Na tržištu grafičkih kartica prisutni su deseci proizvođača, s više od sto modela, ali zapravo dvije tvrtke proizvode grafičke procesore koji su im potrebni: Nvidia i AMD.

3. Sustav hlađenja

Kada je riječ o održavanju optimalne temperature grafičke kartice, važno je odabrati pravi sustav hlađenja. Postoje tri glavne vrste hlađenja: aktivno, pasivno i vodeno.

3.1. Aktivno Hlađenje:

Aktivno hlađenje koristi ventilator kako bi ubrzao cirkulaciju zraka oko grafičke kartice. Ova metoda je učinkovita u održavanju niske temperature, ali može rezultirati proizvodnjom buke, posebno ako je ventilator visokih performansi. Aktivno hlađenje često je prikladno za standardnu uporabu i gaming, gdje performanse imaju prednost nad potrebom za potpunom tišinom.

3.2. Pasivno Hlađenje:

Pasivno hlađenje se oslanja na rashladna rebra koja prirodno disipiraju toplinu bez upotrebe ventilatora. Ova metoda je izuzetno tiha jer eliminira buku ventilatora. Pasivno hlađenje je idealno za opću uporabu, posebno ako je važno održavati nisku razinu buke u radnom okolišu. Međutim, za zahtjevnije zadatke može biti manje učinkovito u održavanju niskih temperatura

3.3. Vodeno Hlađenje:

Vodeno hlađenje koristi cirkulaciju rashladne tekućine kako bi održalo grafičku karticu na optimalnoj temperaturi. Ova metoda je često odabrana za sustave s visokim zahtjevima za snagom, jer pruža vrhunsku učinkovitost hlađenja. Vodeno hlađenje također može biti tiše od aktivnog sustava. Ipak, ova vrsta hlađenja može biti skuplja i zahtijeva dodatnu instalaciju.

Za opću uporabu preporučuje se pasivni sustav za razvoj aktivnog sustava bez buke, dok se za veće zahtjeve za snagom preporučuje sustav s vodenim hlađenjem.

4. Količina memorije

Kod razmatranja grafičkih kartica vrsta i količina memorije igra ključnu ulogu u ukupnim performansama. Najnapredniji članovi obitelji GDDR memorija već rade s velikom propusnošću i velikom brzinom takta, a te memorije također pružaju veće performanse.

Na našim stranicama možete odabrati najveći broj grafička kartica s GDDR5 memorijom koja predstavlja srednju klasu, a GDDR6X memorija se nalazi u high-end modelima.

 

Odabir prave grafičke kartice može biti izazovan, ali uz poznavanje ključnih faktora i informacija, možete donijeti informiranu odluku. Razmislite o svojim potrebama, budžetu i tehničkim specifikacijama kako biste pronašli karticu koja će odgovarati vašim željama i omogućiti vam vrhunske performanse u digitalnom svijetu.

Besplatna dostava
Za sve narudžbe iznad 400 €
Podrška 24/7
Stojimo Vam na raspolaganju
Garancija
Minimalno 1-godišnja garancija
100% Sigurno plaćanje
Jednokratno i obročno plaćanje karticama