Team Media

Tipovi zaslona i savjeti za pravilan odabir

prikaz monitora

Odabir pravog monitora za vaše računalo može značajno poboljšati vaše iskustvo, bilo da se radi o igranju igara, profesionalnom radu s grafikom ili svakodnevnom korištenju. Prvo pitanje koje biste si trebali postaviti kada kupujete monitor jest: koji tip odabrati i hoće li se moći spojiti na vaše računalo? Provjerite izlaze na računalu i vrste portova koje su dostupne (posebno ako koristite namjensku video karticu). Zatim provjerite ima li vaš monitor iste vrste portova – ako nema, trebat će vam odgovarajući adapter ili poseban kabel.  Postoje različiti tipovi zaslona i u ovom blogu ćemo ih ukratko predstaviti, obrazložiti kako rade i što ih čini posebnima. Pomoći ćemo vam da shvatite razlike i donesete informiranu odluku prilikom odabira savršenog monitora za vaše potrebe.

Vrste portova

Kako postoje različiti tipovi zaslona postoje i različite  vrste portova koji omogućavaju povezivanje monitora s računalom. Da bi postigli optimalnu brzinu, performanse i kvalitetnu sliku odabir pravog porta može biti ključan. Različiti tipovi portova nude različite prednosti i nedostatke, a neki su kompatibilniji s novijim tehnologijama od drugih.

VGA (Video Graphics Array)

VGA je jedan od najstarijih standarda za video-izlaz, koji se još uvijek koristi na nekim računalima, posebno na jeftinijim sustavima i poslovnim prijenosnim računalima. Ponekad se koristi u svrhe spajanja na starije projektore u poslovne svrhe.  Iako je VGA analogni standard koji tehnički nema ograničenja za razlučivost ili brzinu osvježavanja, u praksi je ograničen duljinom kabela i električnom snagom. Kao rezultat, kvaliteta slike preko VGA porta može biti slabija u usporedbi s modernijim digitalnim standardima. Zbog tih ograničenja, VGA se danas smatra zastarjelim i obično se koristi samo kada su druge opcije nedostupne. S napretkom tehnologije i sve većom popularnošću visokih rezolucija i brzih osvježavanja, VGA postaje manje prikladan izbor za moderne monitore. Moderni monitori imaju napredne tipove zaslona poput IPS, OLED ili QLED tehnologije.

DVI (Digital Visual Interface)

DVI (Digital Visual Interface) predstavlja digitalni nasljednik analognog VGA standarda. Iako je već prilično stara tehnologija, DVI se i dalje često koristi na monitorima, stolnim matičnim pločama i diskretnim grafičkim karticama. Jedna od glavnih prednosti DVI-ja je njegova sposobnost prijenosa digitalnih signala bez gubitka kvalitete. To ga čini pouzdanim izborom za korisnike koji zahtijevaju visoku razlučivost slike. Međutim, zbog relativno velike veličine i potrebe za pričvršćivanjem vijcima, DVI nije tako popularan na prijenosnim računalima gdje su kompaktnost i mobilnost ključni faktori. Unatoč tome, DVI ostaje važan standard u svijetu računalnih monitora, pružajući stabilno i kvalitetno povezivanje za širok spektar korisničkih potreba.

HDMI (High-Definition Multimedia Interface)

S HDMI priključcima ste sigurno već dobro upoznati.  HDMI je široko prihvaćeni digitalni standard koji se koristi za povezivanje različitih uređaja, uključujući televizore ravnog ekrana, monitore i audio-video uređaje. Ovaj standard omogućuje prijenos visokokvalitetnog audio i video signala preko jednog kabela. To ga čini iznimno praktičnom opcijom za korisnike koji žele jednostavno i kvalitetno iskustvo gledanja ili rada na svojim uređajima. Osim toga, podržava i širok spektar rezolucija, uključujući HD, Full HD, 4K i čak 8K, pružajući korisnicima mogućnost uživanja u visokokvalitetnom prikazu. Kako se radi o univerzalnoj opciji, različiti tipovi zaslona su  kompatibilni na spajanje na HDMI port. U današnjem digitalnom dobu, gdje su visoka kvaliteta slike i zvuka od presudne važnosti, HDMI ostaje ključni standard za povezivanje modernih uređaja, pružajući korisnicima pouzdan i jednostavan način za uživanje u multimedijskim sadržajima bez kompromisa.

Oblik monitora

Prilikom odabira oblika monitora, važno je uzeti u obzir specifične potrebe i namjenu upotrebe. Time se osigurava najbolje moguće iskustvo rada ili zabave s monitorom. Većina monitora koji se danas prodaju koriste standardni omjer od 16:9, što je isti omjer koji se koristi i kod televizora. Ovaj omjer omogućuje idealno gledanje videa preko cijelog zaslona bez crnih traka na vrhu ili dnu. Za korisnike koji se bave grafičkim dizajnom ili profesionalnom fotografijom, omjer 16:10 može biti poželjan zbog malo veće visine zaslona. Međutim, monitori s ovim omjerom mogu biti teže pronaći na tržištu jer su manje uobičajeni u usporedbi sa standardnim 16:9 monitorima.

Stariji, kvadratni omjeri poput 4:3 i 5:4 rijetko se viđaju na modernim monitorima jer su zamijenjeni širim omjerima koji bolje odgovaraju suvremenim potrebama za gledanjem video sadržaja i radom na više prozora istovremeno. Novi trendovi uključuju ultraširoke monitore s omjerima poput 21:9 ili čak većim. Ovi monitori namijenjeni su za multitasking s više otvorenih aplikacija ili pružaju super-široko vidno polje, što je idealno za iskusne igrače. Međutim, treba imati na umu da su ovi monitori obično znatno skuplji od konvencionalnih modela s 16:9 omjerom.

Veličina ekrana

Veličina ekrana igra ključnu ulogu u korisničkom iskustvu prilikom odabira monitora, posebno u kontekstu aktivnosti koje obavljate na računalu. Veći monitori su često poželjni za zadatke povezane s grafikom kao što su gledanje ili uređivanje videa, igranje grafički intenzivnih videoigara, ili profesionalno fotografiranje. Oni pružaju veći prostor za prikaz sadržaja, što može značajno poboljšati produktivnost i udobnost prilikom rada. Ako puno vremena provodite za računalom, veći ili čak višestruki monitori mogu poboljšati vašu produktivnost omogućujući vam istovremeni prikaz više aplikacija ili dokumenata. Međutim, važno je napomenuti da preveliki monitori mogu biti nepraktični za upotrebu na standardnim radnim stolovima. Monitori veći od 34 inča mogu zahtijevati veću udaljenost gledanja kako bi se osigurala udobnost i optimalan pregled sadržaja.

Rezolucija

Rezolucija monitora definira broj piksela koji se koristi za stvaranje slike na zaslonu. Izražava se kao brojčana vrijednost “Horizontal by Vertical”, što znači da veći broj piksela rezultira oštrijom i detaljnijom slikom. Na primjer, standardna rezolucija 1920×1080 (poznata kao 1080p) znači da monitor ima više od dva milijuna pojedinačnih piksela. Gotovo svi moderni monitori danas nude barem 1920×1080 rezoluciju. To je standardni format za visokokvalitetne slike na monitorima, LCD televizorima, mobilnim telefonima, tabletima te za streaming većine web videa i Blu-ray diskova. Visoka rezolucija ključna je za detaljan prikaz teksta, grafike, fotografija i videozapisa, pružajući korisnicima ugodno iskustvo gledanja i rada.

Pri odabiru monitora važno je uzeti u obzir što veću rezoluciju kako bi se osiguralo da monitor zadovoljava vaše potrebe za jasnoćom i oštrinom slike. Uz napredak tehnologije, dostupne su i više rezolucije poput 4K (3840×2160) ili čak 8K (7680×4320) za one koji traže najvišu razinu detalja i kvalitete slike. Odabir optimalne rezolucije ovisi o vašim preferencijama, potrebama i proračunu.

Vrijeme odaziva

Potrebno je ograničeno vrijeme da se pikseli na monitoru promijene iz boje u boju, a kašnjenje između tih promjena naziva se “vrijeme odziva”. Ono se mjeri u milisekundama (ms), a što je manji broj milisekundi, to je bolje vrijeme odziva. Brzo vrijeme odziva može značajno poboljšati kvalitetu videa, smanjujući zamagljenost pokreta i osiguravajući jasniju sliku. Za većinu korisnika, uključujući grafičke profesionalce, vrijeme odziva nije vitalna specifikacija. Međutim, za igrače na PC-u brže vrijeme odziva je ključno. Sporije vrijeme odziva može uzrokovati zamagljenje pokreta, što je nepoželjno u igrama s brzim tempom. Stoga, igrači obično zahtijevaju monitor s vremenom odziva ispod 8 ms kako bi osigurali optimalnu izvedbu i preciznost u igrama.

Kontrast

Omjer kontrasta je ključna specifikacija koja opisuje razliku između najsvjetlije bijele i najtamnije tamne boje koje zaslon može reproducirati. Veći omjer kontrasta omogućuje suptilnije razlike u bojama i detaljima, što rezultira boljom reprodukcijom slike na monitoru. Najbolji omjer kontrasta obično se nalazi kod OLED monitora. Oni mogu postići izvrsnu crnu boju jer svaki piksel može biti zasebno zatamnjen ili isključen. Nasuprot tome, LCD zasloni (kao što su TN, IPS i VA paneli) ovise o pozadinskom osvjetljenju, što može ograničiti njihovu sposobnost reprodukcije dubokih crnih tonova. Među LCD zaslonima, VA (Vertical Alignment) paneli obično nude najbolji omjer kontrasta, dok TN (Twisted Nematic) paneli imaju najniži omjer. IPS (In-Plane Switching) paneli su srednje rješenje, pružajući dobar kompromis između kvalitete slike, brzine odziva i širokih kutova gledanja, zbog čega su popularni za raznovrsne upotrebe.

Razumijevanje različitih tipova zaslona ključno je za odabir monitora koji najbolje odgovara vašim potrebama. Omjeri širine i visine, vrijeme odziva, omjer kontrasta i rezolucija igraju važnu ulogu u kvaliteti prikaza slike. Bez obzira koristite li monitor za grafički dizajn, igre ili svakodnevne zadatke, prilagodba specifikacija monitora vašim zahtjevima osigurat će optimalno korisničko iskustvo. Različiti tipovi zaslona namijenjeni su različitim potrebama. Zbog toga je potrebno uložiti vrijeme i razmisliti koja je opcija najbolja za vas. U današnjem raznolikom tržištu monitora, važno je odabrati monitor koji ne samo da zadovoljava vaše trenutne potrebe, već i pruža trajnu vrijednost i performanse.

Besplatna dostava
Za sve narudžbe iznad 400 €
Podrška 24/7
Stojimo Vam na raspolaganju
Garancija
Minimalno 1-godišnja garancija
100% Sigurno plaćanje
Jednokratno i obročno plaćanje karticama