Team Media

Kako izabrati najprikladniji PC zvučnik?

PC Zvučnici

Bilo da se radi o glazbi, igrama ili filmovima, PC zvučnik je neophodan ako želite uživati u impresivnom zvuku. 

Kvaliteta zvuka koju isporučuju monitori i prijenosna računala obično je prilično razočaravajuća, a zvučnici za računala najjednostavniji su način za nadogradnju zvuka bez potrebe za velikim pojačalima ili mnoštvom priključnih kabela.

Bez obzira tražite li kompaktan, jeftin način da poboljšate zvučni izlaz svog malog prijenosnog računala ili tražite audiofilsko iskustvo koje će zadovoljiti vašu prilagođenu opremu za igranje, postoji mnogo izvrsnih zvučnika za računala koje možete izabrati.

Još jedna stvar koju treba zapamtiti je da većina stereo zvučnika za računala nije namijenjena za laki prijenos. Provest će većinu vremena sjedeći u uredu ili kod kuće, pa će često koristiti 3,5 mm audio kabel za povezivanje s vašim računalom. Određeni stereo zvučnici mogu nuditi Bluetooth kao dodatnu značajku – tako da ih možete bežično koristiti s pametnim telefonom ili tabletom – ali općenito ćete postići bolje rezultate sa žičanom vezom.

Neki zvučnici također mogu imati USB sučelje. To može biti zgodno za manje zvučnike, jer im omogućuje napajanje iz USB-a, bez potrebe za dodatnim kabelima za napajanje. Zvučnici s opcijom USB ulaza također mogu imati DAC (digitalno-analogni pretvarač) koji može rukovati audio datotekama visoke rezolucije.

 

Trebate li 2.0 ili 2.1 PC zvučnike?

Za većinu ljudi odluka između 2.0 (stereo) i 2.1 (stereo plus subwoofer) sustava svodit će se na prostor i urednost. Dodatni prostor i kablovi potrebni za 2.1 sustave, koji uključuju dva manja satelitska zvučnika uz odvojeni subwoofer, mogli bi biti dovoljni da neke ljude odmah odbije. Prednost 2.1 sustava je u tome što manji zvučnici mogu podnijeti manje zahtjevne gornje frekvencije, dok se veći subwoofer nosi s tutnjavom i lupanjem basova.

Trust Gaming GXT 629 Tytan RGB 2.1

Ako tražite najglasniji, najbombastičniji zvuk s ograničenim proračunom – recimo, za igranje – 2.1 sustav je dobar izbor. Međutim, potrošite sličan novac na dobar 2.0 sustav i općenito ćete dobiti bolju kvalitetu zvuka, s više jasnoće i detalja, te čvršćim, manje pretjeranim basom. Također je vrijedno zapamtiti da neki 2.0 zvučnici uključuju izlazni priključak za subwoofer, što će vam omogućiti da nadogradite svoj sustav zvučnika sa samostalnim subwooferom u budućnosti.

 

Obratite pozornost na broj kontrolera na zvučniku

Najosnovniji zvučnici za računala nemaju vlastite kontrole, što znači da sami morate kontrolirati izlaze nakon što ih povežete s računalom. Međutim, mnogi sustavi dolaze s ručnim kontrolama koje vam omogućuju podešavanje varijanti poput razine glasnoće, basa i visokih tonova za fino podešavanje audio izlaza prema vašim željama. Uvijek je bolje odlučiti se za modele koji imaju ručne kontrole, ali to ovisi o osobnim preferencijama. Ako zvučnici koje razmatrate uključuju ove kontrole, pobrinite se da su lako dostupne: na lijevom ili desnom zvučniku ili satelitu, ili na kontrolnoj konzoli ili daljinskom upravljaču, radije nego na stražnjoj strani subwoofera koji će se npr. nalaziti ispod vašeg radnog stola.

Postoje tri glavne vrste zvučnika za računala i svi imaju različite prednosti u pogledu zvuka i stila.

Aktivni zvučnici – idealni za ured 

To su općenito sve-u-jednom zvučnici s ugrađenim pojačalima,postavljate ih s obje strane monitora, a dovoljno ih je priključiti računalo i spremni ste za rad.

Iako su veći od ostalih tipova zvučnika za računala, ovi su općenito najbolji ako želite ozbiljnu kvalitetu zvuka jer se kreću od početnih multimedijskih zvučnika do Hi-Res certificiranih Hi-Fi zvučnika. Ako želite samo neke pristojne PC zvučnike koji diskretno stoje na vašem stolu i lako se povezuju s vašim računalom za rad i slobodno vrijeme, a da ne želite veće aktivne zvučnike na svom stolu, preporučujemo da pogledate tradicionalnije sustave zvučnika za računala.

Ovi sustavi su najčešće 2.1 sa zasebnim aktivnim subwooferom za bas. Upareni s manjim zvučnicima montiranim na stolu, dobit ćete solidan zvuk sposoban za glazbu, YouTube, uređivanje videa ili slušanje podcast dok radite.

Potražite stolne daljinske upravljače koji čine sustav zaista jednostavnim za korištenje. Neki sustavi će također imati Bluetooth za streaming glazbe, no u većini slučajeva zvučnici će jednostavno biti priključeni na vaše računalo spremni za rad.

Ova vrlo uobičajena vrsta zvučnika za računala dolaze i sa subwooferom za dodatak basa. Zauzimaju manje prostora na vašem stolu, ali obično zahtijevaju subwoofer montiran na podu kako bi kvaliteta zvuka bila dobra. Takvi zvučnici su najbolji za opću upotrebu računala, ured i rad od doma, a neki bolji modeli također daju ozbiljniji zvuk. 

Soundbar zvučnici

Postoji niz manjih soundbarova dizajniranih za postavljanje na stol.

PC soundbarovi su izvrsni za glazbu, jer su diskretni, dobro se postavljaju ispod monitora i ako odaberete pravi soundbar sustav, i dalje ćete dobiti ozbiljniju kvalitetu zvuka za sveobuhvatnu upotrebu računala.

Ako je vaš glavni cilj slušanje glazbe visoke kvalitete s vašeg računala dok sjedite i radite, a i za opći HiFi, tada bismo preporučili aktivne zvučnike kao što je linija Trust. 

Ovi tipovi PC zvučnika stavljaju glazbu na prvo mjesto s visokokvalitetnim pojačalima, ugrađenim digitalno-analognim audio pretvaračima, a neki čak imaju i zasebni subwoofer za dodatni bas.

Općenito govoreći, svi zvučnici serije Trust pružit će zvuk pristojne Hi-Fi kvalitete uz jednostavno korištenje i jednostavno povezivanje s vašim računalom. Isto tako možete iskoristiti Bluetooth mogućnost streaminga, s kojim ćete imati dodatnu pogodnost emitiranja telefona na zvučnike za glazbu.

 

Gejmerski zvučnici

Ako volite igrati, na raspolaganju su vam zvučnici s prekrasnim dizajnom, RGB rasvjetom i neizostavnim subwooferom, kao što je Razer.

Najpopularniji audio priključak za računala i igraće konzole i dalje je 3,5 mm priključak. I 2.0 zvučnici i 2.1 sustavi s aktivnim subwooferima kao i slušalice mogu se jednostavno povezati na ovaj način. 3,5 mm audio priključak nije, međutim, dovoljan za sustave surround zvuka. To je zato što je 3,5 mm RCA priključak dizajniran za analogni zvuk. Višekanalni zapisi zahtijevaju digitalnu vezu.

Speedlink RGB

Pasivni surround sustavi koji koriste pojačalo ili prijemnik općenito se povezuju s drugim izvornim uređajima putem TOSLINK-a ili HDMI kabela. Xbox One i PlayStation 4 opremljeni su HDMI priključcima za tu svrhu. Osim toga, mnogi sustavi dizajnirani za igranje na računalu uključuju USB vezu. Neki čak nude vanjske zvučne kartice putem USB priključka što je izvrsna opcija za sve osim za najskuplja računala za igranje s vrhunskim ugrađenim zvučnim karticama.

 

Besplatna dostava
Za sve narudžbe iznad 400 €
Podrška 24/7
Stojimo Vam na raspolaganju
Garancija
Minimalno 1-godišnja garancija
100% Sigurno plaćanje
Jednokratno i obročno plaćanje karticama