Team Media

Kako odabrati idealan gaming monitor?

U današnjem dinamičnom svijetu gaminga, svaka sekunda i svaki piksel mogu napraviti razliku između pobjede i poraza. Zbog toga je odabir pravog gaming monitora ključan faktor u postizanju uspjeha u igranju igrica. Otkako su se igre razvijale od jednostavnih pikseliziranih grafika do spektakularnih 3D svjetova, i sami monitori prošli su kroz značajan tehnološki napredak. S obzirom na bogatstvo dostupnih opcija, od ultraširokih zaslona do visokih brzina osvježavanja, odabrati savršen gaming monitor može biti izazovan posao. Uz pravilno vođenje kroz ključne faktore, donošenje informiranog izbora postaje manje naporan proces. Prije nego što odlučite koji ćete gaming monitor kupiti, predstavit ćemo vam najvažnije čimbenike koje biste trebali uzeti u obzir. Od rezolucije i veličine ekrana do portova i  omjera kontrasta. Ovo sve spada u sveobuhvatni vodič koji će vam pomoći da donesete odluku koja će unaprijediti vaše iskustvo igranja na potpuno novu razinu.

Na što treba obratiti pažnju prilikom odabira gaming monitora?

Prvo pitanje koje biste si uvijek trebali postaviti pri kupnji gaming monitora odnosi se na povezivanje. Pitanje je jednostavno, ali presudno: koji tip monitora izabrati i može li se uopće spojiti na vaše računalo? Ovo pitanje postavljanja temelja vašeg odabira, jer čak i najnapredniji monitor gubi svrhu ako ne možete uspostaviti vezu s vašim računalom. Morat ćete provjeriti izlaz na računalu i vidjeti koje su vrste portova dostupne (ako imate namjensku video karticu, htjet ćete pogledati te izlaze). Zatim provjerite ima li vaš monitor istu vrstu portova – ako nema, trebat će vam neka vrsta adaptera ili poseban kabel. Postoje različiti adapteri i kablovi dostupni na tržištu koji vam mogu pomoći da spojite uređaje s različitim portovima. Ipak, najbolje je odabrati monitor koji izravno podržava portove na vašem računalu kako biste izbjegli gubitak kvalitete slike ili potencijalne tehničke probleme.

Veličina ekrana

Kada je riječ o odabiru gaming ekrana, veličina ima ključnu ulogu u stvaranju potpunog iskustva gaminga. Od manjih 24-inčnih do većih 34-inčnih monitora, dimenzije ekrana igraju važnu ulogu u zadovoljavanju individualnih preferencija igrača. Veći monitori su bolji ako ih koristite u svrhe povezane s grafikom: gledanje ili uređivanje videa, grafički intenzivne videoigre, fotografiranje i tako dalje. Veći gaming ekran pruža prostranije prikaze i često intenzivniji doživljaj igara, dok manji ekrani mogu biti praktičniji za ograničene prostorije. Međutim, važno je pravilno balansirati veličinu ekrana s vašim radnim prostorom i udaljenošću gledanja. Za optimalno iskustvo, razmotrite rezoluciju i gustoću piksela kako biste osigurali oštru sliku bez gubitka detalja. Imajte na umu da su neki monitori jednostavno preveliki za udobno korištenje na vašem stolu. Sve iznad 34 inča općenito je preveliko za standardne udaljenosti gledanja s računala.

Omjer širine i visine monitora

Omjer širine i visine monitora, poznat kao omjer slike, igra ključnu ulogu u oblikovanju vizualnog iskustva na gaming monitoru. Standardni omjer slike za većinu monitora je 16:9, što pruža široki prikaz i često se koristi u gaming industriji. Ovaj omjer posebno je pogodan za većinu modernih igara jer omogućuje dovoljno širok prikaz scene, poboljšavajući vid igrača i upušta ih dublje u igru. S druge strane, ultraširoki gaming monitori s omjerom slike 21:9 postaju sve popularniji među gaming entuzijastima. Ovaj omjer pruža još širi vidokrug, stvarajući kinematografsko iskustvo i dodatnu širinu koja je posebno korisna u simulacijama vožnje i avanturističkim igrama. Omjer 16:9 je vjerojatno idealan za većinu korisnika, ali nova kategorija ultraširokih monitora također sve više dobiva na popularnosti. Ovi ultraširoki monitori dizajnirani su za obavljanje više zadataka s više programskih prozora ili pružanje super-širokog vidnog polja za igranje. Omjer gaming monitora od 21:9 ili veći obično su mnogo skuplji od konvencionalnih monitora.

Rezolucija zaslona

Svaki moderni zaslon stvara svoju sliku s mrežama piksela. Rezolucija monitora odnosi se na njegov ukupan broj piksela, izražen kao brojčana vrijednost “Horizontal by Vertical”. To znači da standardna veličina rezolucije, 1920×1080 uključuje više od dva milijuna pojedinačnih piksela na zaslonu. Rezolucija je odgovorna za oštrinu slike koja će utjecati na kvalitetu igranja. Čak i jeftini monitori ovih dana imaju barem 1920×1080 rezoluciju, standardni format poznat kao 1080p. Općenito želite onoliko razlučivosti koliko možete priuštiti i stati u svoj monitor.

  • 1280×800, 1440×900, 1600×900, 1680×1050 su standardi rezolucije koji se nalaze samo na vrlo malim, jeftinim monitorima.
  • 1920×1080 ili “1080p” standardna je razlučivost monitora, dostupna u gotovo svakoj veličini. Ovo je standardni omjer slike 16:9, što ga čini istim oblikom kao i TV u vašoj dnevnoj sobi. Ovo se ponekad naziva i “Full HD”.
  • 1920×1200 nešto je više od 1080p i popularno je kod poslovnih i grafičkih monitora.
  • 2560×1440 je opcija 16:9 veće rezolucije, koja se u krugovima igara ponekad naziva “2K” ili “1440p”.
  • 3840×2160 je “4K” rezolucija, tako se zove jer je četiri puta oštrija od 1080p. 4K se često naziva “Ultra High Definition” ili UHD.
  • 7680×4320 je “8K” rezolucija. 8K zasloni su još uvijek prilično skupi, ali su sada lako dostupni kao računalni monitori i televizori

prikaz gaming monitora

Vrijeme odziva

Vrijeme odaziva odnosi se na brzinu kojom piksel na ekranu može promijeniti boju, a mjeri se u milisekundama (ms). Što je vrijeme odaziva kraće, to je slika brže spremna na promjene, što je posebno važno u brzim, akcijskim igrama. Brzo vrijeme odziva može poboljšati kvalitetu videa, ali za većinu ljudi (čak i grafičkih profesionalaca) to nije ključna specifikacija. Međutim, brže vrijeme odziva ključno je za performanse PC igara, jer sporije vrijeme odziva može uzrokovati zamućenje pokreta. Klasični monitori često imaju vrijeme odaziva između 5ms i 8ms, što je dovoljno za većinu svakodnevnih aktivnosti. Međutim, za gamere koji traže kvalitetno gaming iskustvo, preporučljivo je odabrati monitore s vremenom odaziva od 1ms do 4ms. Ovo osigurava da svaka akcija, bilo da je riječ o brzoj promjeni scene ili preciznom potezu mišem, bude prikazana na ekranu bez zamućenja ili trzanja. Gaming monitor zahtijeva što veće vrijeme odaziva za bolje isksutvo igranja.

Omjer kontrasta

Omjer kontrasta predstavlja razliku između svjetline ekrana točnije najsvjetlije bijele i najtamnije tamne boje koju zaslon može proizvesti. Ovaj omjer ima značajan utjecaj na kvalitetu prikaza, omogućavajući suptilne nijanse i detalje koje monitor može prikazati. Što je kontrast između tih ekstrema veći, to će slika biti preciznije i s više detalja prikazana. Sposobnost monitora da reproducira kontrast usko je povezana s načinom na koji zaslon generira svjetlost. OLED monitori prednjače u ovom području jer svaki piksel može biti neovisno kontroliran, omogućavajući potpuno isključivanje za najdublju crnu boju. Nasuprot tome, LCD zasloni (TN, IPS i VA) koriste pozadinsko osvjetljenje, što rezultira manjim kontrastom u usporedbi s OLED zaslonima. Unutar obitelji LCD zaslona, VA paneli često pružaju najbolji kontrast, dok su TN zasloni skloniji nižim vrijednostima. IPS zasloni, s druge strane, nude kompromis između ova dva ekstrema, čineći ih popularnim izborom za raznolike namjene. Za gaming monitor preporučujemo odabir OLED monitora zbog najboljeg kontrasta.

Ovo su faktori koje biste trebali razmotriti prilikom odabira vašeg gaming monitora. Pažljivo razmatranje različitih tehničkih karakteristika pomaže u stvaranju iskustva koje udovoljava vašim individualnim potrebama. Kroz ovaj sveobuhvatni vodič, pružili smo vam uvid u ključne faktore koje treba razmotriti pri kupnji. Od mogućnosti povezivanja do veličine ekrana, omjera širine i visine, rezolucije, vremena odziva te omjera kontrasta. Uz pravilan gaming monitor, ne samo da ćete unaprijediti svoje gaming iskustvo, već ćete i u potpunosti uroniti u svijet igara.

Besplatna dostava
Za sve narudžbe iznad 400 €
Podrška 24/7
Stojimo Vam na raspolaganju
Garancija
Minimalno 1-godišnja garancija
100% Sigurno plaćanje
Jednokratno i obročno plaćanje karticama