Team Media

Oculus Quest 2: VR nove generacije

Oculus Quest 2 Hrvatska

Gdje kupiti Oculus Quest 2 u Hrvatskoj? Koja je razlika između Oculus Questa i Oculus Quest 2? Odgovore na ova pitanja pročitaj u nastavku. Za razliku od prethodnog modela, Quest 2 dolazi u bijeloj boji, te je lakši, napredniji i cjenovno prihvatljiviji.

Poboljšane specifikacije nude potpuno novi i drugačiji doživljaj igranja u neovisnoj virtualnoj stvarnosti. Oculus Quest 2 je samostalan uređaj bez kabela i računala, a za postavljanje je potrebna besplatna aplikacija Oculus i mobilni uređaj. Novi model ima unaprijeđeni procesor, više RAM-a te bolju i veću razlučivost.

Razlike u dizajnu

Osim očite razlike u boji; prelaska s crne na bijelu, najveće promjene u dizajnu možemo primijetiti na samim naočalama. Traka za glavu (headstrap ili remen), redizajnirana je za ugodnije nošenje. Quest 2 se može pohvaliti novim IPD sustavom koji omogućuje pomicanje leća u 3 već zadana položaja: postavka 1 (58 mm), postavka 2 (63 mm) i postavka 3 (68 mm). Ovakva vrsta podešavanja zjeničnog razmaka je brža, većina korisnika pronalazi svoju savršenu postavku u jednoj od ponuđenih. Prethodni model je iziskivao duže i opsežnije klizno podešavanje koje je uključivalo mjerenje osobnog IPD-a i postavljanje razine u granulama.

Dizajn prednje ploče naočala sada propušta manje svjetlosti prilikom igranja, što automatski osnažuje korisničko iskustvo. Oba Questa imaju integrirane mikrofone za jasan prijenos vašeg glasa i ugrađene zvučnike pomoću kojih zvukovi stižu do vas bez potrebe za suvišnim žicama. Postoji i mogućnost korištenja 3,5 mm slušalica. Jedna od važniji promjena – Quest 2 pruža čak 50 posto više pixela od prijašnjeg modela.

Oculus Quest 2 naočale

Usporedba performansi

Iz Oculusa tvrde da novi kontroleri mogu raditi četiri puta duže od originalnih Quest modela, a za to je zaslužno, kako kažu, smanjenje broja unutarnjih LED dioda za praćenje. Kompletno punjenje Oculus Quest 2 traje otprilike 2,5 sata.

Pitate se, što je s igrama? Kao što je i očekivano, Quest 2 spajanjem na virtualnu knjižnicu (library) pristupa istim igrama kako i Quest. Zahvaljujući Oculus Link-u (kabel za spajanje s PC-jem) možete igrati i mnoge druge igre za virtualnu stvarnost na računalu.

Uređaj Oculus Quest 2 Oculus Quest
Pixeli po oku 1832 x 1920 1440 x 1600
Stopa osvježavanja zaslona 90Hz 72Hz
Težina 503 grama 571 gram
Praćenje Interne kamere Interne kamere
Kapacitet baterije Dva do tri sata Dva do tri sata
Procesor Qualcomm Snapdragon XR2 Qualcomm Snapdragon 835
RAM 6GB 4GB
Memorija 64GB ili 256GB 64GB ili 128GB
Boja Bijela Crna
IPD podešavanje* 58 mm, 63 mm, 68 mm 58–72 mm
Punjenje kontrolera AA baterije (2) AA baterije (2)

*  IPD označava skraćenicu za Inter Pupillary Distance, udaljenost između vaših zjenica.

Facebook račun i Oculus Quest 2

Jedini potencijalni nedostatak ovog modela je obavezan Facebook račun (Oculus je u vlasništvu Facebooka), dok kod prethodnog modela to nije bilo potrebno. No, ako kao i većina Hrvata već imate Facebook račun, spajanjem Oculus Quest 2 naočala s Facebookom dobivate lakše pronalaženje, povezivanje i igranje s prijateljima, kao i mogućnost prijenosa uživo. Facebook prijava prilikom postavljanja virtualnog seta ne bi trebala predstavljati veliku prepreku prilikom odlučivanja o kupnji.

Dodatna oprema

Quest 2 podržava raznovrsnu dodatnu opremu kojom možete poboljšati svoju igru, navodimo našu selekciju:

Quest 2 Elite remen s baterijom i torbicom – ergonomska traka koja povećava ravnotežu, s ugrađenom baterijom koja udvostručuje vrijeme igranja + torbica (lagana futrola za spremanje i prijenos uređaja).

Quest 2 Fit Pack – komplet s dva zamjenska jastučića za lice i blokatorima svjetla. Problem prodiranja svjetla obično nastaje zbog pozicije jagodičnih kostiju ili konstrukcije nosa koja ne odgovara naočalama. Izrađeno od prozračnih tkanina i pjene, za iznimnu udobnost.

Oculus Link Cable – premium optički kabel pomoću kojeg povezujete Quest i PC.

Što sve sadrži Oculus Quest 2 kutija?

S obzirom na činjenicu da je cijena Oculus Quest 2 uređaja niža od Quest uređaja, samo pakiranje nije toliko luksuzno. Kutija je minimalistički opremljena (kombinacija plastike i kartona). Prvi predmet koji će vam sigurno zapeti za oko je headset. Njegova težina je smanjena u odnosu na prethodni model za 10 %. U kutiji se nalaze i dva Touch kontrolera (i dvije AA baterije). Kontroleri su ergonomski redizajnirani za bolji osjećaj prilikom korištenja – više prostora za kretanje palca i pristup tipkama. Brošure i upute su smještene zasebno u malom kartonskom pretincu. Punjač se sastoji od USB kabla C tipa s kompatibilnim zidnim utikačem koji je, prema našem iskustvu, vrlo kratak, pa većina korisnika razmišlja o kupnji dodatnog (duljeg) zbog praktičnih razloga. I za kraj, posljednji proizvod u kutiji je odstojnik za korisnike koji upotrebljavaju dioptrijske naočale. Postavljanjem odstojnika prilikom nošenja naočala štitite leću od ogrebotina na vašem VR headsetu.

Oculus Quest 2 sadržaj kutije

Zaključak

Oculus Quest 2 vam možemo preporučiti kao prve naočale za ulazak u VR svijet. Iskusnije korisnike, vlasnike Questa, novi uređaj bi mogao zanimati zbog poboljšanog VR iskustva i izuzetnih performansi ili dodatnih pogodnosti vezanih uz napajanje:

  • inteligentni sustav za upravljanje baterijama
  • automatsko uključivanje kontrolera kad stavite slušalice
  • stanje mirovanja

Quest 2 je po funkcijama u suštini ostao isti kao i prethodnik, ali uz tehnička i estetska poboljšanja predstavlja evoluciju u virtualnom svijetu. Oculus Quest 2 je odličan samostalni VR proizvod, za relativno malo novaca može pružiti nevjerojatno iskustvo koji će biti zadovoljavajuće godinama, a kontroleri izvršavaju odlično praćenje pokreta. Najave o budućim nadogradnjama obećavaju još realniji doživljaj. Palac gore od Team Media ekipe!

Gdje kupiti Oculus Quest 2 u Hrvatskoj?

Team Media webshop trenutno nudi jednu verziju virtualnog seta: Oculus Quest 2 128 GB.

Besplatna dostava
Za sve narudžbe iznad 400 €
Podrška 24/7
Stojimo Vam na raspolaganju
Garancija
Minimalno 1-godišnja garancija
100% Sigurno plaćanje
Jednokratno i obročno plaćanje karticama