Team Media

Vodič za odabir NAS diska

NAS HDD

Nakon odabira NAS stanice, suočit ćete se sa svojom sljedećom velikom odlukom – koji su NAS tvrdi diskovi za vas? Ovaj mali vodič će vam pomoći pri odabiru najprikladnijeg NAS diska.

Umjesto da se datoteke i podaci pohranjuju lokalno na vašem računalu, pohranjuju se na NAS disk povezan s mrežom, koji je dostupan svakom dopuštenom korisniku unutar te mreže. To je elegantno rješenje za ljude koji trebaju pristup datotekama na više uređaja ili ako nekoliko ljudi u istoj zgradi želi pohraniti podatke na centralizirano mjesto.

Kapacitet NAS diska

Prva stvar koju ćete morati odrediti je koliki vam je kapacitet potreban. Ovo se odnosi na količinu raspoloživog prostora za pohranu na tvrdom disku. Većinu privatnih korisnika trebali bi savršeno opsluživati tvrdi diskovi od 1 TB ili 2 TB, ali ako ste iskusan korisnik, možda biste željeli uložiti u nešto veće.

Ako redovito radite s velikim projektima ili ste u kreativnom kapacitetu koji zahtijeva velike datoteke, razmislite o tome da nabavite veći NAS tvrdi disk.

Ono što morate znati je da veći broj ležišta pogona znači više prostora za pohranu i veću fleksibilnost oko zaštite podataka od kvara diska.

U NAS sustavu pohrana je definirana brojem diskova, dijeljenim volumenom koji stvaraju i njihovom shemom “stripinga” (npr. RAID 0, 1, 5, 6, itd.). Jedan disk ne daje dodatne performanse ili zaštitu. Dva pogona omogućuju opciju jednostavnog zrcaljenja. Zrcaljenje se također naziva RAID 1, kada je jedan volumen izgrađen od dva pogona, dopuštajući kvar jednog od tih pogona bez gubitka podataka. Dva pogona također dopuštaju striping (koji se naziva RAID 0)kada se jedan volumen rasporedi na dva pogona, stvarajući jedan veći pogon koji također daje određeno poboljšanje performansi, ali povećava rizik jer gubitak jednog pogona znači da cijeli volumen neće biti dostupan.

 

MTBF – Srednje vrijeme između kvarova

Srednje vrijeme između kvarova, odnosno “Mean time between failures” je ocjena pouzdanosti za bilo koji tvrdi disk. Za razliku od stope radnog opterećenja, koja je najvažnija za korisnike koji prenose velike količine podataka, MTBF utječe na sve. MTBF je upravo ono što zvuči: srednje vrijeme prije nego što vaš NAS disk otkaže.
Određivanje MTBF-a obično se računa kroz ukupno vrijeme rada između kvarova podijeljeno s brojem kvarova. Što je broj veći, to će vaš disk trajati dulje prije nego što naiđe na kvar. 

 

Stopa opterećenja

Također ćete morati uzeti u obzir nešto što je poznato kao stopa radnog opterećenja; izraz se koji se koristi za opisivanje količine podataka koja se može prenijeti i unijeti na NAS disk prije nego što se njegove performanse počnu pogoršavati. Većina proizvođača reklamira godišnju stopu radnog opterećenja, dajući korisnicima ideju o tome koliko se podataka može prenijeti u godini prije nego što naiđu na probleme u radu.

Sa svojim rotirajućim diskovima i pokretnim glavama, NAS diskovi imaju brojne komponente koje se mogu istrošiti. Tada bi trebalo biti jasno da će radno opterećenje, tj. količina zapisanih i pročitanih podataka, utjecati na pouzdanost. Proizvođači obično definiraju maksimalno radno opterećenje godišnje.

NAS diskovi obično imaju stopu opterećenja do 180 TB godišnje.

Točna definicija stope radnog opterećenja obično se razlikuje ovisno o proizvođaču. Ali ako vi i vaši drugi korisnici mreže neprestano učitavate i preuzimate podatke s vašeg NAS-a, onda je stopa radnog opterećenja nešto na što morate obratiti pozornost.

Ako odlučite kupiti diskove bez NAS mrežnog uređaja, uskladite kapacitete diskova i modele za najpredvidljiviju izvedbu u RAID volumenu. Odaberite pogone namijenjene za NAS sustave; dobavljači NAS-a objavljuju popise podržanih vrsta pogona. Ovdje ćemo vam predstaviti neke od kvalitetnih NAS diskova za privatnu, ali i poslovnu namjenu.

Western Digital WD Red Plus 4TB

Dizajniran i za potrošače i za mala poduzeća, Western Digital Red je uređaj visoke pouzdanosti, niske potrošnje energije i u kapacitetu od 4TB povoljne cijene. WD-ov NASware 2.0 firmware optimizira pogon za rad u NAS okruženjima smanjujući buku i potrošnju energije, pružajući alate za rješavanje problema i ograničavajući vibracije. Western Digital koristi NAS firmware na svim Red diskovima, sa standardnom verzijom 2.0 na modelu od 4TB. Ovaj firmver smanjuje buku i potrošnju energije, omogućuje korisnicima praćenje performansi i pouzdanosti putem SMART skupa naredbi i pruža alate za oporavak od pogreške.

 

Seagate IronWolf Pro 8TB

Seagate IronWolf Pro 8TB opremljen je s AgileArray, ( skup hardverskih, firmverskih i softverskih značajki koje poboljšavaju performanse i pouzdanost unutar sustava) koji pruža RAID performanse i pouzdanost, a dvostruki procesor osigurava kompatibilnost sa svim vašim RAID-ovima. IronWolf firmware optimiziran za NAS sa senzorom rotacijske vibracije (RV), višekorisničkom tehnologijom i upravljanjem napajanja omogućuje nesmetan zajednički rad do 128 HDD-ova. Njegov dizajn ravnoteže s dvije ravnine pomaže optimizirati ukupne performanse pogona. Ovi diskovi mogu raditi u NAS do 8 ležišta, s predmemorijom od 256 MB. Brzina čitanja je 214Mb/s i idealna je za poslovnu i privatnu upotrebu. 

Seagate Exos X20 20TB

S kapacitetom od 20 TB i stopom radnog opterećenja od 550 TB godišnje, Seagate Exos X20 dobro bi zadovoljio svaku tvrtku. Ako vam je potreban prijenos gigantskih podataka, nećete imati problema sa Seagate Exos X20. Tu je i brzina prijenosa od 285 MB/s, što prijenos svih tih podataka čini iznenađujuće brzim. Ako ste gejmer, ovaj disk nudi izvrsne značajke koje mogu učinkovito pokretati igre i druge napredne aplikacije. Korisnici mogu očekivati Seagate Exos s MTBF-om od 2,5 milijuna sati, s godišnjom stopom kvarova od 0,35% (AFR –  daje procijenjenu vjerojatnost da će uređaj ili komponenta otkazati tijekom cijele godine korištenja) te 8760 sati uključenosti godišnje.

Seagate Exos X20 20TB

Seagate IronWolf Pro 18TB

Ako tražite NAS disk velikog kapaciteta, Seagate IronWolf 18TB izvrstan je izbor. 

Dizajniran da izdrži dulju upotrebu bez stvaranja nepotrebnih vibracija, IronWolf je odličan dodatak svakom NAS sustavu. Također dolazi s uobičajenim sustavom upravljanja održavanjem IronWolf, koji vam omogućuje jednostavan način praćenja pogona i osiguravanja sigurnosti svih vaših podataka.

Brzine prijenosa od 180 MB/s su impresivne s obzirom na ukupnu cijenu paketa. Seagate također reklamira milijun sati srednjeg vremena između kvarova (MTBF), što znači da možete očekivati da će ovaj disk velikog kapaciteta trajati jako dugo prije nego što naiđete na probleme.

WD Red SA500 SATA SSD 4TB – Najbolji SSD NAS disk

Za razliku od standardnih SSD-ova, WD Red NAS SATA SSD-ovi se prodaju kao posebno dizajnirani za vrhunsku izdržljivost pod velikim opterećenjima čitanja i pisanja koje zahtijeva NAS, nudeći pouzdanost koja vam je potrebna u okruženju rada od 24/7.

Red SA500 ocijenjena je za 560/530 MBps sekvencijalnog protoka čitanja/pisanja i do 95.000/85.000 nasumičnog čitanja/pisanja IOPS (ulazno/izlazne operacije u sekundi).

To je jedan od najboljih SSD-ova u smislu brzine, robusnost SATA SSD-a ima za cilj ubrzati vaš NAS tako da se možete usredotočiti na radno vrijeme umjesto da ga gubite čekajući prijenos podataka sa sporih, ali prostranijih HDD-ova. Nisko vrijeme pristupa SA500 u kombinaciji s velikim kapacitetima i izdržljivošću čini ga savršenim za predmemoriju ili brzim dodatkom za standardnu pohranu datoteka.

WESTERN DIGITAL Red Sata 4TB

 

Besplatna dostava
Za sve narudžbe iznad 400 €
Podrška 24/7
Stojimo Vam na raspolaganju
Garancija
Minimalno 1-godišnja garancija
100% Sigurno plaćanje
Jednokratno i obročno plaćanje karticama