Team Media

Najbolji SSD diskovi za gejming

SSD

Najbolji SSD disk za gejming je ono što vaše računalo zaslužuje ako volite igrati zahtjevnije igrice. Ne samo da će vaše računalo dobro raditi, već će također osigurati da vrijeme učitavanja bude što kraće.

Trenutno su SSD diskovi najbrži, posebno u usporedbi sa starim tvrdim diskovima, a isti je slučaj sa SATA i PCIe 4.0 SSD diskovima. Igre za koje je prije nekoliko godina trebalo nekoliko minuta da se pokrenu, poput Skyrim i GTA 5, sada učitavaju se za nekoliko sekundi. Jednom kada ovo doživite, više se nikada nećete vratiti HDD diskovima.

Koji SSD disk izabrati za gejmig?

Najjednostavniji odgovor je s onoliko velikog kapaciteta koliko si možete priuštiti. Što je veći kapacitet, to su brži. To je zato što na kraju dobijete više memorijskih matrica ugrađenih u višekanalni memorijski kontroler, a taj dodatni paralelizam dovodi do bolje izvedbe.

Tradicionalno bismo rekli da početni SSD treba imati najmanje 512 GB kako bi se spakirao u vaš operativni sustav, za glatku opću brzinu sustava i vaše igre koje najčešće igrate. Ali sve veća veličina modernih igara je takva da 1TB SSD sve više izgleda kao minimalna preporuka. Tu također počinje rasti i sama izvedba.

Najbolji SSD diskovi za gejming su minimalno diskovi od 1 TB; sve manje od toga, iako je jeftinije, trpi pad brzine. I iskreno, s današnjim igrama koje su tako velike, SSD od 250 GB će se napuniti mnogo brže nego što mislite. Sve veće je preskupo da bi bilo praktičan izbor osim ako na rasprodaji ne pronađete dobar SSD od 2 TB ili 4 TB. Možda bi bilo primamljivo odabrati veliki HDD od 8 TB na rasprodaji, ali SSD-ovi su pravi izbor.

PCIe 4.0 za SSD – najbolja kombinacija

Ako želite apsolutno najbrže dostupne pogone, onda su PCIe 4.0 SSD-ovi pravi izbor. Brži su od bilo kojeg PCIe 3.0 pogona i omogućit će munjevito brz prijenos velikih datoteka za stvari poput uređivanja videa i gejminga. Također će biti pripremljeni za budućnost igranja u sustavu Windows 11 sa značajkom DirectStorage koja se koristi za smanjenje opterećenja CPU-a i slanje podataka izravno na grafičku karticu kako bi se poboljšale performanse i skratilo ili čak uklonilo vrijeme učitavanja u igrama tipa otvorenom svijeta.

 

Isplati li se staviti PCIe 4.0 SSD u 3.0 utor?

Slobodno možete koristiti PCIe 4.0 SSD u 3.0 utoru. Njihova M.2 utičnica je identična između dvije generacije sučelja, pa će PCIe 4.0 SSD sasvim normalno stati unutar PCIe 3.0 utora. Također će savršeno dobro funkcionirati, osim što će pogon Gen4 biti ograničen brzinom starijeg sučelja.

To je teoretski 4GB/s, ali je zapravo bliže 3500MB/s zbog raznih režijskih troškova. PCIe 4.0 SSD-ovi ipak koštaju više od svojih PCIe 3.0 vršnjaka, tako da je vjerojatno se isplati držati se pristupačnijeg PCIe 3.0 pogon, osim ako niste zagriženi gejmer i želite ozbiljnije nadograditi svoje računalo. 

U nastavku vam predstavljamo jedne od najboljih SSD gejmerskih diskova.

Western Digital Black SN850

Western Digital  Black SN850 1TB pogon je najbrži PCIe 4.0 NVMe SSD kojeg trenutno možete kupiti. Možda neće nadmašiti svaki test u svakom mjerilu, ali kada je u pitanju usporedba u stvarnom svijetu, ne postoji gotovo ništa drugo što ga može nadmašiti, činjenica da je ovaj SSD trenutno vrhunac pohrane.

Može dostići 7.000 MB/s čitanja i 5.300 MB/s pisanja u sekvencijalnim prijenosima, što je daleko iznad mogućnosti većine diskova. To je zato što koristi najnovije PCIe 4.0 sučelje, koje ima dvostruko veće teoretsko ograničenje propusnosti od ostalih PCIe 3.0 pogona.

Performanse u konačnici definiraju svaki SSD; Western Digital SN850 zaista se izdvaja iz gomile. Sintetička mjerila, predvođena ATTO i AS SSD-om, pokazuju da je ovo zapravo druga generacija PCIe 4.0 pogona, s vršnim sekvencijalnim brzinama čitanja od 6,750 MB/s, odnosno 5,920 MB/s.

 

Western Digital Black SN770

Western Digital Black SN770 od 1 jednog terabajta je jedan od najboljih izbora ako pazite na budžet i predstavlja najbolji omjer cijene i kvalitete PCIe 4.0 SSD-a. Glavni razlog na koji to postiže je SSD pogon bez DRAM-a. Time se štedi velik dio proizvođačevog materijala, a zahvaljujući napretku u najnovijim kontrolerima, može biti iznenađujuće koliko mali utjecaj to ima na performanse. Takvi diskovi su nešto sporiji, ali novi SN770 još uvijek navodi brzine čitanja i pisanja od 5,150 MB/s odnosno 4,900 MB/s, a 4K performanse su relativno impresivne.

Bilo bi vam teško uočiti razliku između ovog pogona i puno bržih ponuda u većini svakodnevnih operacija, a s obzirom na to da je ovo trenutačno jeftiniji pogon, to puno znači. Ako trebate bolje performanse, onda je SN850 očito bolji disk, ali ćete za njega platiti znatno više.

 

Seagate Firecuda 530

Seagateu je trebalo dosta vremena da uđe u SSD tržište, posebice na  PCIe 4.0, ali stigao je s velikim ulaskom s Firecudom 530. Dolazi s ili bez hladnjaka – nešto što je neophodno za njegovu kompatibilnost s PlayStationom 5 –  najnoviji Seagate pogon je zadivljujući. Verzija od 2TB je idealna; daje vam najvišu izvedbu i zadivljujuću razinu izdržljivosti. Verzija s prekrasnim EKWB hladnjakom je malo skuplja, ali ako nemate integrirano SSD hlađenje na matičnoj ploči, isplati se kupiti. 

Firecuda

Sekvencijalna brzina čitanja i pisanja 2TB FireCuda 530 je 7300/6900 MB/s, a to pomiče granice PCIe 4.0 x4 sučelja. Za korisnike koji traže druge kapacitete, disk od 4TB ima istu ocjenu dok su manji diskovi od 1TB i 500GB ocijenjeni za 7300/6000 MB/s odnosno 7000/3000 MB/s.

 

Crucial MX500 SSD

Crucial MX500 od 1TB je jedini SATA pogon koji je ostao na našem popisu najboljih SSD-ova za igranje. Budući da postoji strogo ograničenje broja M.2 utora na vašoj matičnoj ploči, još uvijek postoji mjesto za SATA SSD kao sekundarnu pohranu.

Nije uvijek moguće umetnuti NVMe SSD u vaše osobno ili prijenosno računalo, ali ako je to slučaj, onda vam je potreban odličan SATA disk. A Crucial MX500 je definitivno pun pogodak. S punim terabajtom prostora za pohranu i performansama na granici SATA sučelja, ovo je vrlo kvalitetan disk.

Crucial MX500 je jedan od najboljih. S maksimalnim SATA teoretskim ograničenjem propusnosti od 600MB/s, gotovo je onoliko brzo koliko ćete dobiti, a Crucialovi diskovi već su dugo među najboljim dostupnim opcijama. Ovo je najpovoljniji SATA pogon od 1 TB koji možete odabrati i predstavlja odličnu pohranu za vaš Steam i Epic.

 

Sa zadovoljstvom će funkcionirati kao pogon za pokretanje na sustavima bez M.2 utičnica, ili barem bez M.2 utičnica za boot. Možda ćete propustiti brži odaziv vašeg operativnog sustava koji radi na NVMe protokolu specifičnom za SSD, ali ako to ionako nije opcija, ovaj pogon će vam biti od velike koristi.

 

Kingston Fury Renegade 

Bilo bi lako gledati na Kingston Fury Renegade SSD samo kao na još jedan pogon temeljen na Phisonu E18, ali to bi značilo propuštanje jednog od najbržih PCIe 4.0 SSD diskova. Ne pregrijava se, ima izvrsnu ocjenu izdržljivosti i dugo jamstvo.
Phisonov PS5018-E18 je osmokanalni kontroler na TSMC-ovom 12nm procesu. Opremljen je s ukupno pet CPU jezgri, tri temeljene na generičkom ARM Cortex R5 IP i dvije jezgre s vlasničkim Phison dizajnom. E18 može postići brzine čitanja od 7,4 GB/s i pisanja od 7 GB/s, a da ne spominjemo milijun IOPS-a. 

SSD-ovi velikog kapaciteta su skupi, osobito najnoviji PCIe 4.0 pogoni. Ali ako tražite ozbiljan disk za glatko igranje koja će vam trajati godinama, onda je ovaj Kingston pogon pravi izbor za vas.

Besplatna dostava
Za sve narudžbe iznad 3000 kn
Podrška 24/7
Stojimo Vam na raspolaganju
Garancija
Minimalno 1-godišnja garancija
100% Sigurno plaćanje
Jednokratno i obročno plaćanje karticama