Team Media

Kako odabrati najbolji gejming ruter?

Ako ste zagriženi gejmer, onda znate koliko su bitni gejming ruteri. Oprema za igranje dobra je samo ako je nadograđena s najnovijim i najbržim procesorima, puno memorije, najbržim solid state diskom (SSD) i, naravno, najboljim grafičkim karticama. Iako će vam ta kombinacija definitivno dati brzi PC, izvedba online igranja još uvijek može biti otežana ako je povezan na pretrpanu mrežu s internetskom vezom koju kontrolira preopterećeni ili staromodni bežični usmjerivač. Ako vam je važna izvedba igre, isplati se uložiti u optimizaciju mreže. Gejming ruteri su prepoznatljivi i dolaze sa mnoštvo antena. 

Mnogi ruteri, čak i oni koje klasificiramo kao jeftine rutere, nude kvalitetu usluge (QoS) koji vam omogućuju davanje prioriteta uređajima ili aplikacijama koje zahtijevaju veliku propusnost, ali malo njih nudi postavke i optimizacije usmjerene na gejmere koje dobivate s namjenskim ruterom za igranje. Najbolji gejming ruter može dati prioritet vašim igrama  i ograničiti kašnjenje, ali neće vam dati bolji, brži internet od onoga što trenutno plaćate, niti vas učiniti znatno boljim u natjecateljskom igranju. Ako kašnjenje mreže smeta vašoj igri, pročitajte koje rutere za igranje preporučujemo.

Razlika između običnog i gejmerskog rutera

Najveća razlika između gejming rutera i tipičnog običnoga je način na koji obrađuje QoS ili kvaliteta usluge. Gotovo svi ruteri nude neku vrstu QoS-a. To može biti osnovno poput generičkih proširenja Wi-Fi Multimedia (WMM) koja automatski daju prioritet mrežnim paketima  za glasovne usluge preko IP-a (VoIP) i aplikacije za videokonferencije. QoS može biti i granuliran koji omogućuje dodjeljivanje višeg prioriteta određenim uređajima spojenim na mrežu, osiguravajući da imaju bolje performanse od drugih uređaja.

Gejming ruteri su drugačiji po tome što nude određivanje prioriteta za određene sustave i aplikacije za igre i omogućujući vam da odlučite na koju propusnost svaki klijent ima pravo. To može biti posebno važno ako imate više online igrača u istom kućanstvu.

Dual-Band ili Tri-Band: Koji je bolji za gejming?

Svaki gejming ruter će imati najmanje dva frekvencijska pojasa, odnosno dual-band. Frenkvencijski pojas od 2,4 GHz je najčešće korišteni pojas i sklon je biti prenatrpan prometom za razliku od 5 GHz. Dobit ćete puno bolji domet na frekvenciji od 2,4 GHz, ali on se ne može mjeriti s brzinama koje postižete s 5 GHz. 

 

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 Pro Gaming Router
ASUS ROG Rapture GT-AX11000 Pro Gaming Router

Ako je vaš sustav za igranje u neposrednoj blizini rutera, frekvencija od 5 GHz pružit će najbolju propusnost. Ako imate brojne uređaje koji se povezuju na vašu mrežu,Tri-band ruter vaš najbolji izbor, pogotovo ako koristite pojačivač dometa kako biste dosegli udaljene kutove svog doma. Tri-Band ruteri poput ASUS ROG Rapture GT-AX11000 dodaju drugi pojas od 5 GHz koji možete namijeniti određenim uređajima ili aplikacijama. Na primjer, možete rezervirati cijeli pojas od 5 GHz samo za igranje (sve dok vaše računalo ili vaša konzola podržava 5 GHz Wi-Fi) i koristiti drugi pojas od 5 GHz za aplikacije visoke propusnosti kao što su video streaming, masovni prijenosi datoteka , ili preuzimanja torrenta. Ovo ostavlja prenatrpaniji pojas od 2,4 GHz  za svakodnevne zadatke kao što je surfanje internetom i povezivanje s uređajima pametnog doma kao što su svjetla, kamere, brave i sigurnosni sustavi.

 

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 Gaming Router
ASUS ROG Rapture GT-AX11000 Gaming Router

MU-MIMO i SU-MIMO tehnologija – koja jer razlika?

MU-MIMO je kratica za Multi-user, multiple-input, multiple-output naziv. Tradicionalni Wi-Fi usmjerivači s jednokorisničkim MIMO-om opslužuju samo jednog po jednog korisnika dok su drugi korisnici koji se oslanjaju na tu vezu prisiljeni čekati, što umanjuje performanse i ukupni kapacitet. Ovaj učinak je još jači kada više od jednog korisnika pokušava pristupiti multimedijskom sadržaju, kao što je HD video ili igre, za razliku od Single-user, multiple-input, multiple-output (SU-MIMO) tehnologije.

 

Dakle, MU-MIMO rješava ovaj problem stvaranjem 3 istovremene veze za opsluživanje nekoliko korisnika s 3 toka podataka u isto vrijeme. S tehnološkim razvojem MU-MIMO može pružiti više prostornih tokova i poslužiti više korisnika istovremeno, poput D-Link WLAN AC2300 ili ASUS ROG Rapture GT-AX6000.

Wi-Fi 6 

802.11ax također je poznat kao Wi-Fi 6 ili High Efficiency (HE) Wireless. Ovaj standard je nasljednik 802.11ac tehnologije. Obećava povećanu brzinu protoka (do 4,8 Gbps), manje zagušenja mreže, veći kapacitet klijenta i bolje performanse dometa zahvaljujući nekoliko novih i poboljšanih bežičnih tehnologija uključujući višestruki pristup s ortogonalnom frekvencijskom podjelom (OFDMA) i ciljno vrijeme buđenja (TWT). Wi-Fi 6 je neizbježna značaja kad su u pitanju gejmerski ruter, poput ASUS RT-AX86U Gaming Router-a.

Koliko portova je potrebno na gejmer ruteru?

Dok je Wi-Fi pouzdan, žičani Ethernet je i dalje bolji kada je riječ o kašnjenju i pouzdanost, koja predstavljaju dva važna čimbenika za igranje. Dakle, kad god je to moguće, poželjet ćete biti priključeni na svoj ruter putem Etherneta kada igrate multiplejer igre. Većina rutera kao što je primjerice TP-Link Gigabit WLAN Router (Archer MR600) isporučuje se s četiri LAN priključka za priključivanje četiri Ethernet uređaja, plus jedan ulaz za vaš Internet (WAN).

TP-Link-Archer-MR600

Sigurnosni sustav rutera

Svi ruteri nude neku vrstu sigurnosti. Wi-Fi zaštićeni pristup (u WPA i/ili WPA2) je najčešći i zahtijeva da svaki klijent koristi lozinku za pristup mreži. Podrška za Wi-Fi Protected Setup (WPS) također je uobičajena i vrlo praktična jer vam omogućuje dodavanje klijenata kompatibilnih s WPS-om u vašu mrežu pritiskom na gumb. Međutim, za robusnije sigurnosne mjere potražite ruter koji podržava WPS-Enterprise ili daljinsku provjeru autentičnosti Dial-In User Service (RADIUS), kao što je ASUS ZenWiFi Pro ET12 WLAN koji raspolaže s WPA-Enterprise,WPA-PSK,WPA2-Enterprise, WPA2-PSK,WPA3-PSK enkripcijom. 

Na samom kraju, uzmite u obzir veličinu i izgled svog doma. Odluka o tome koji je model  je najprikladniji za vas najbolji gejming ruter također se svodi na to koliko je velik vaš dom i koliko je star, što obično pokazuje što je unutar vaših zidova. Ako imate velik prostor ili su vam zidovi izrađeni od materijala poput cigle, metala ili izolacije omotane folijom, razmislite o mrežnom usmjerivaču ili usmjerivaču koji je kompatibilan s mesh tehnologijom. Većina novijih Asusovih usmjerivača može funkcionirati kao dio mesh postava; potražite značajku koja se zove AiMesh. Proširivač dometa također se mogu koristiti za poboljšanje propusnosti ili popunjavanje mrtvih točaka.

Besplatna dostava
Za sve narudžbe iznad 400 €
Podrška 24/7
Stojimo Vam na raspolaganju
Garancija
Minimalno 1-godišnja garancija
100% Sigurno plaćanje
Jednokratno i obročno plaćanje karticama