Team Media

Kako izabrati napajanje za gejming?

Jedna komponenta koja se često zanemaruje tijekom procesa slaganja gejming računala je napajanje. Ako odaberete niskobudžetno napajanje, nećete moći u svoj sustav ugraditi vrhunsku grafičku karticu.

Iako vam napajanje za igranje neće dati veću brzinu kadrova ili vam omogućiti da igrate na 1440p monitoru, to je još uvijek vrlo važna komponenta. Stoga morate uzeti vremena kako biste bili sigurni da ste odabrali visokokvalitetno napajanje gejming računala.

Ovdje ćemo pogledati najbolja napajanja za gejming koja su trenutno dostupna. Naveli smo nekoliko opcija u nizu kategorija kako bismo vam pomogli pronaći napajanje koje će odgovarati vašim potrebama.

Naravno, prije nego što se upustite u kupnju napajanja za vaše gejming računalo, morate si postaviti nekoliko bitnih pitanja.

Koliko snage je potrebno za gejming računalo?

Točan raspon snage napajanja koji biste trebali promatrati bit će određen vrstom komponenti koje ćete staviti u svoje računalo,  a glavna komponenta koja će trošiti najviše energije (a time i odrediti koliko će vam napajanje trebati) je vaša grafička kartica. Što je veća grafička kartica, to će vam trebati veći kapacitet napajanja.


Ako slažete računalo koje će zahtijevati najviše 450 W, nećete trebati vrhunsko napajanje od 1000 W. Jednako tako lako možete nabaviti jeftinije napajanje od 550W-650W.

Ako želite sustav s više grafičkih kartica, to će trošiti puno više energije, stoga će napajanje od 1000 W (ili čak i s više snage) imati više smisla.

Važno je napomenuti da nazivna snaga napajanja nije uvijek dobar odlučujući čimbenik. Mnoge robne marke niske kvalitete proizvode napajanja od “800 W” kršenjem pravila testiranja svojih jedinica, dok bi u stvarnosti njihovo napajanje moglo biti ono što druge tvrtke nazivaju napajanjem od 500 W.

Trebate li dobro napajanje za gejming?

Iako napajanje zapravo neće imati izravan utjecaj na vaše performanse u igri, to je važna komponenta koja će odrediti kvalitetu sustava. Jeftino napajanje od 400 W ograničit će vrstu grafičke kartice koju možete nabaviti, što će zauzvrat ograničiti vrstu izvedbe u igri.

Potrebno vam je solidno napajanje ako planirate složiti svoje računalo za gejming. U obzir svakako morate uzeti 80 Plus certifikat, dobrovoljni program certificiranja pokrenut 2004., namijenjen promicanju učinkovite upotrebe energije u jedinicama za napajanje računala. 

Proizvođači napajanja koji žele dobiti ocjenu 80 Plus šalju ih u neovisni laboratorij koji zatim testira napajanja kako bi utvrdio njihovu učinkovitost.

 

Učinkovitost izvora napajanja određena je količinom energije izgubljene tijekom pretvorbe iz izmjenične struje (s vašeg zida) u istosmjernu (koja ide u vaše komponente). Što se više energije izgubi tijekom ove pretvorbe, to je napajanje manje učinkovito.
Test pokazuje koliko je napajanje učinkovito kada je pod različitim opterećenjima – bilo koje napajanje pod većim opterećenjem će postati manje učinkovito. Neki izvori napajanja više klase mogu minimizirati količinu energije koja se gubi tijekom pretvorbe čak i pri većim opterećenjima, i ta će napajanja zaraditi višu ocjenu 80 Plus (Gold, Platinum ili Titanium).

Ocjena 80 Plus na napajanju vam daje do znanja koliko je to napajanje učinkovito. To ne znači da daje krajnju ocjenu kvalitete napajanja, pogotovo osobito na nižim ocjenama 80Plus (kao što su Bronze i Standard), ali ako izvor napajanja ima višu ocjenu 80 Plus (obično iznad Silver), tada je to vjerojatno solidna jedinica.

Međutim, za korisnike koji žele složiti jeftinije gejming računalo, vjerojatno ćete biti prisiljeni birati između 80 Plus Bronze napajanja, kao što je Corsairova serija CXM, koje imaju brončanu ocjenom i izvrsne su opcije za tu cijenu.

 

Corsair HX1200 – 1200 W

Corsair HX1200 napajanje ima ocjenu Cybenetics ETA-A i 80 PLUS Platinum certifikat. Što se tiče buke, ima ocjenu LAMBDA-A, što ukazuje na vrlo tih rad. Popis zaštitnih značajki je temeljit; Corsair nudi čak i OCP na +12V putem prekidača koji se nalazi na stražnjoj strani napajanja. Ovo je još jedna vrhunsko Corsair napajanje za gejming  koje, osim izvrsnih performansi, nudi i tihi rad.

EVGA SuperNOVA GT 850 850W

Ako ste voljni uložiti nešto više novaca i tražite vrhunsko napajanje za vrhunske grafičke kartice (kao što je RTX 3090 ili čak novije Founder’s Edition RTX 4090), onda je EVGA SuperNOVA GT 850 napajanje za gejming odličan izbor.

EVGA Supernova T2 850 je napajanje od 850 W koje nudi 70,8 A na +12 V rail, dolazi s najvišom mogućom ocjenom 80 PLUS (Titanium) i nudi punu modularnost. Također ima EVGA ECO način rada (koji će napajanje učiniti tihim tijekom nižih opterećenja) i ugrađeni tester napona (praktičan za rješavanje problema s napajanjem).

 

EVGA SuperNOVA 650 P6

Još jedna opcija kvalitetnog napajanja iz EVGA je ova G+ serija napajanja za gejming od 650 W. To je potpuno modularna jedinica sa zlatnom ocjenom (učinkovitost od 90%) koja ima dovoljno snage da pokrene bilo koju postavku srednjeg dometa.

Sa  54 A +12 V railom, ovo napajanje je prikladno za grafičke kartice kao što su RTX 3060 Ti ili RX 6700 XT. A ako trebate nešto veće za napajanje RTX 3080 ili višeg, u ovoj seriji dostupne su i jedinice od 750 W, 850 W i 1000 W.

 

Be quiet! Pure Power 11 600W

Ne treba svatko potpuno modularno napajanje od 850 W 80 PLUS Titanium. Za neke korisnike, napajanje srednje razine bit će sve što vam je potrebno za napajanje računala za gejming sposobnog maksimizirati bilo koju igru na 1080P monitoru.

Be quiet! Pure Power 11  je savršena opcija za gejmere koji imaju ograničen budžet. Njegov kapacitet od 600 W pružit će vam više nego dovoljno snage za pokretanje grafičkih kartica kao što su RTX 3060 ili RX 6600 XT—a ti GPU-ovi omogućit će vam idealno 1080P iskustvo igranja.

 

be quiet!

ASUS ROG Strix 750G | 750W

Najjači aduti Asus ROG Strix 750W su visoke performanse i tihi rad. Asus ROG Strix 750 napajanje ima nekoliko važnih značajki, kao što je veći hladnjak koji omogućuje mnogo opušteniji profil brzine ventilatora, i  ventilator s dvostrukim kugličnim ležajem, koji zahvaljujući masivnom hladnjaku ima povećanu toleranciju na visoke radne temperature. ROG Strix 750 je među najtišim izvorima napajanja u ovoj kategoriji snage. Bit ćete vrlo zadovoljni izvedbom i tihim radom, a moglo bi se reći da spada u najtišu kategoriju napajanja. Ventilator s dvostrukim kugličnim ležajem je prikladan za rad u teškim uvjetima (tj. radne temperature veće od 40 stupnjeva Celzijusa).

 

Uzimajući u obzir omjer cijene i performansi, ovaj vam popis daje pregršt vrlo solidnih opcija koje će vam pomoći da odabir kvalitetnog napajanja za gejming bude mnogo lakši.

U konačnici, trebat će vam kvalitetno napajanje ako planirate složiti novo gejming računalo za igranje. Štednja na napajanju nikada nije dobra ideja. Srećom, ako se držite našeg popisa, ne možete pogriješiti.

Besplatna dostava
Za sve narudžbe iznad 3000 kn
Podrška 24/7
Stojimo Vam na raspolaganju
Garancija
Minimalno 1-godišnja garancija
100% Sigurno plaćanje
Jednokratno i obročno plaćanje karticama