Team Media

Što uzeti u obzir pri odabiru procesora za vaše računalo?

Odabir odgovarajućeg procesora za vaše računalo može biti izazovan, pogotovo uz široku ponudu različitih modela na tržištu. Procesor, ili centralna procesorska jedinica (CPU), jedan je od najvažnijih dijelova računala. On utječe na ukupne performanse sustava i način na koji će računalo obavljati zadatke. Bez obzira na to sastavljate li novo računalo ili nadograđujete staro, pravi odabir procesora ključan je za postizanje najboljeg omjera cijene i performansi.

Iako većina procesora dolazi od samo dva proizvođača – Intel i AMD, odabir pravog CPU-a nije nimalo lak zadatak. Prvi korak je da razmislite o tome pred kakve ćete zadatke staviti CPU.

  1. Za što ćete ga prvenstveno koristiti? Planirate li koristiti računalo za igranje igara ili za posao? Ako je vaš fokus na igranju, koje vrste igara preferirate?
  2. Kakva je vaša trenutna konfiguracija? Razmotrite sve važne komponente vašeg sustava – matičnu ploču, grafičku karticu, monitor (posebno rezoluciju i brzinu osvježavanja), te napajanje.
  3. Koliki je vaš budžet? Koliko ste spremni uložiti u procesor?
  4. Planirate li overclockirati procesor? Ako ste zainteresirani za overclockiranje, što može donijeti dodatne performanse, trebat će vam procesor koji podržava tu opciju. Uz to treba i odgovarajući sustav hlađenja kako biste osigurali stabilan rad pod većim opterećenjem.

Razmatranjem ovih faktora, olakšat ćete si izbor procesora koji najbolje odgovara vašim potrebama i željenim performansama.

Najvažniji parametri procesora

Namjena procesora

Kada birate procesor, ključan faktor je njegova namjena. Ovisno o tome kako planirate koristiti računalo, trebali biste odabrati procesor koji je prilagođen specifičnim potrebama. Postoje glavne kategorije korisnika: casual korisnici, gameri i profesionalci koji koriste računalo za zahtjevne  zadatke.

Casual korisnici

Ako svoje računalo koristite za jednostavne zadatke poput pregledavanja interneta, obradu teksta, gledanje filmova i povremeno igranje manje zahtjevnih igara, tada ne trebate najnoviji ili najmoćniji procesor. Dovoljni će biti procesori slabije ili srednje klase.  Prije svega, provjerite ima li odabrani CPU IGP (integrirani grafički čip) kako ne biste morali nepotrebno kupovati grafičku karticu. Većina malih Intelovih procesora s 1151 socketom opremljena je IGP-om. Iznimke su modeli koji završavaju na KF.

Napredni gameri i profesionalci

Za ozbiljne gamere ili one koji se bave e-sportom, odabir procesora igra ključnu ulogu u postizanju najboljih rezultata u igri. Za igre koje zahtijevaju visoku rezoluciju, velike brzine osvježavanja i složene grafičke prikaze, potreban vam je procesor koji može brzo obraditi velike količine podataka.
Procesori poput Intel Core i7/i9 ili AMD Ryzen 7/9 su preporučeni za ovu vrstu upotrebe, jer nude više jezgri i višu brzinu takta, što omogućuje bolji FPS) i manje zaostajanja u igrama.

Najprofesionalniji igrači imaju takozvani dual PC set-up: zasebno računalo za igranje igara, koji obično radi na Intelovom procesoru, i zaseban stroj s AMD procesorima za streaming i postprodukciju.

Performanse procesora

Ovisno o namjeni vašeg računala, potrebna snaga procesora varira. Važno je znati da najskuplji hardver nije uvijek najbolji izbor, što posebno vrijedi za procesore. Uvijek biste trebali odabrati svoj procesor na temelju toga koju snagu trebate i što ćete koristiti. Ako sastavljate uredsko računalo za surfanje internetom i rad s Microsoft Officeom, ne treba vam skup procesor s mnogo jezgri i logičkih thread-ova. Bila bi to loša i nepotrebna investicija.

Međutim, ako slažete računalo za igranje igara, glavni zadatak procesora bit će suradnja s grafičkom karticom i obrada slikovnog sadržaja koji grafička kartica stvara. U slučaju da CPU ne može pravilno izvršiti ovaj zadatak, grafička kartica će raditi sporije, čime se čini ulaganje u skupu karticu besmislenim. Količina potrebne CPU snage prvenstveno je određena performansama vaše grafičke kartice, ali također uvelike ovisi o rezoluciji koju želite igrati i specifičnim zahtjevima igre.

Na primjer, za igre s visokim grafičkim zahtjevima i višom rezolucijom, poput 1440p ili 4K, procesor s višim brojem jezgri i višim radnim taktom, poput Intel Core i7 ili AMD Ryzen 7, bit će idealan. S druge strane, ako igrate manje zahtjevne igre ili igrate na nižim postavkama grafike, slabiji procesor može biti dovoljan.

Kompatibilnost i ostale komponente

Prilikom odabira procesora potrebno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika koji izravno utječu na rad procesora. Prvo i najvažnije, morate osigurati da postoji kompatibilnost između procesora i matične ploče. Ovo je temeljni korak koji osigurava da će vaš procesor raditi ispravno s ostalim komponentama.

Osim toga, treba obratiti pažnju na preostali hardver, jer će pravilno odabrani dijelovi pomoći u ostvarenju maksimalnih performansi procesora. Memorijski podsustav igra ključnu ulogu u radu procesora, a RAM mora raditi na specifičnoj frekvenciji i imati optimalno kašnjenje kako bi se osigurala stabilnost i učinkovitost. Za Intel procesore, preporučena frekvencija RAM-a je 2666 MHz, dok AMD Ryzen procesori najbolje funkcioniraju s frekvencijama od 3000 ili 3200 MHz. Rad procesora na nižim frekvencijama može negativno utjecati na njegovu učinkovitost.

Također, važan aspekt je odabir ispravnog napajanja, ne samo u pogledu kapaciteta već i kvalitete. Loša napajanja mogu dovesti do nestabilnosti i nedovoljne učinkovitosti, što može ugroziti performanse procesora. Preporučuje se korištenje napajanja iz viših serija, poput Gold, Platinum ili Titanium, jer osiguravaju stabilan napon i manju potrošnju energije. Uvijek je korisno ostaviti određenu količinu rezervnog kapaciteta kako bi napajanje radilo ispod svoje maksimalne snage, čime se smanjuje rizik od preopterećenja. Preopterećena napajanja često su bučna, manje učinkovita i možda neće moći osigurati stabilan napon potrebne snage, što može negativno utjecati na rad procesora, posebno ako ga preopterećuju ostale komponente.

Odabir pravog procesora za vaše računalo ključno je za postizanje optimalnih performansi. Kao što smo istaknuli, važno je uzeti u obzir faktore poput namjene, performansi, kompatibilnosti s ostalim komponentama i kvalitete napajanja. Svaki procesor ima svoje specifične zahtjeve i karakteristike. Razumijevanje tih aspekata omogućuje vam da donesete informiranu odluku koja će zadovoljiti vaše potrebe.

Bilo da planirate sastaviti računalo za svakodnevno korištenje, profesionalnu obradu ili gejming, odabir pravog procesora ključan je za osiguranje stabilnosti i brzine. Pravilno usklađivanje procesora s ostalim komponentama, kao što su RAM i grafička kartica, osigurat će maksimalnu učinkovitost sustava.

Besplatna dostava
Za sve narudžbe iznad 400 €
Podrška 24/7
Stojimo Vam na raspolaganju
Garancija
Minimalno 1-godišnja garancija
100% Sigurno plaćanje
Jednokratno i obročno plaćanje karticama