Team Media

Tablet ili laptop?

Najbolji tableti su moćniji od nekih jeftinijih laptopa, ali je pitanje treba li izabrati tablet umjesto laptopa? Saznajte više o razlikama kako biste lakše odlučili koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Jeftiniji laptopi koštaju isto kao i tableti srednje klase, ali imaju širi raspon primjene. Tableti su prvenstveno za pregledavanje interneta, čitanje e-knjiga, igranje igrica, slušanje glazbe i drugih sličnih aktivnosti. S druge strane, prijenosna računala služe za rad, stvaranje dokumenata, slanje e-pošte i korištenje moćnog softvera. Tu su i hibridi, 2-u-1 ili konvertibilni laptopi  koja možete koristiti u načinu rada tableta kako biste imali najbolje oba uređaja. 

Tipkovnica

Tableti se oslanjaju isključivo na sučelje zaslona osjetljivog na dodir za unos, što može predstavljati izazov kada trebate unijeti tekst. Budući da tableti nemaju tipkovnicu, morate tipkati na virtualnim tipkovnicama s različitim rasporedima i dizajnom. Neki od najboljih tableta 2-u-1 dolaze s odvojivom tipkovnicom, kao što je Microsoft Surface Go 3  ali ti modeli još uvijek ne zadovoljavaju doživljaj prijenosnog računala zbog svoje manje veličine i restriktivnijeg dizajna. Ako dodate vanjsku Bluetooth tipkovnicu, povećat ćete troškove i periferne uređaje koji se moraju nositi s tabletom, čineći ga manje prenosivim. Laptopi su puno bolji za korisnike koji puno tipkaju, ali tableti su odlični ako ste u pokretu ili godišnjem i imate video-sastanak ili razgovor.

Tableti su lakši i mobilniji

Većina tableta teži manje od jednog kilograma. Čak i najmanji laptopi, poput Apple MacBook Air, teži su i imaju veći profil od većine tableta. Glavni razlog razlike u veličini je taj što tipkovnica i dodirna podloga zauzimaju dodatni prostor. Prijenosna računala s jačim komponentama zahtijevaju dodatno hlađenje, povećavajući veličinu. Zbog manje veličine i težine, tablet je puno lakše nositi sa sobom nego prijenosno računalo, posebno za putovanja.

Baterije traju dulje kod tableta

Zbog niske potrošnje energije svojih hardverskih komponenti, tableti su učinkovitiji. Većina unutrašnjosti tableta je upravo baterija.  S druge strane, laptopi koriste snažniji hardver. Baterija unutar prijenosnog računala zauzima daleko manji postotak prostora potrebnog za njegove unutarnje komponente. Mnogi tableti mogu podržati do deset sati korištenja weba prije nego što je potrebno punjenje. Prosječno prijenosno računalo radi samo oko četiri do osam sati. 

Laptopi imaju veći kapacitet pohrane podataka

Kako bi smanjili veličinu i troškove tableta, proizvođači se oslanjaju na memoriju za pohranu programa i podataka u SSD-u. Ova tehnologija ima jedan veliki nedostatak, a to je količina podataka koju može pohraniti. Većina tableta ima između 16 i 128 GB prostora za pohranu. Za usporedbu, većina prijenosnih računala još uvijek koristi konvencionalne tvrde diskove koji pohranjuju puno više podataka. Prosječni laptop dolazi s tvrdim diskom od 500 GB, iako su neka prijenosna računala također prešla na SSD pogone. I prijenosna računala i tableti uključuju značajke poput USB priključaka ili microSD kartica koje omogućuju dodavanje vanjske pohrane, pa u slučaju nedostatka mjesta za pohranu možete koristiti SD karticu kod tableta.

Laptopi imaju moćniju performansu

Obje platforme će raditi podjednako dobro za zadatke kao što su e-pošta, pregledavanje weba ili reprodukcija videa ili zvuka, budući da te aktivnosti ne zahtijevaju mnogo procesorske snage. Stvari postaju kompliciranije kada počnete obavljati zahtjevnije zadatke koji uključuju multitasking ili HD grafiku. U tim slučajevima prijenosna računala obično rade bolje. Međutim, postoje iznimke, kao što je uređivanje videozapisa. Ako ste često u pokretu i trebate uređaj koji je kompaktniji i manji od laptopa, 2-u-1 Lenovo IdeaPad Duet 5 CB će vam biti idealan za fleksibilniji rad.

Aplikacije za tablet su ograničene

Isti softver koji radi na prijenosnom računalu u odnosu na tablet može se uvelike razlikovati u pogledu različitih mogućnosti. Ako tablet pokreće Windows, teoretski može pokretati isti softver kao prijenosno računalo, ali će vjerojatno biti sporiji. Postoje neke iznimke od ovog pravila, kao što je Microsoft Surface Pro, tablet koji možete postaviti kao primarno prijenosno računalo s istim softverom koji se koristi u radnom okruženju. 

Druge dvije glavne platforme za tablete su Android i iOS, a obje zahtijevaju aplikacije specifične za svoje operativne sustave. Mnoge su aplikacije dostupne za svaku od ovih platformi, a mnoge će obavljati većinu osnovnih zadataka kao prijenosno računalo. Međutim, kod mnogih još uvijek nedostaju uređaji za unos, a hardverska ograničenja znače da će neke programe za prijenosna računala možda morati smanjiti kako bi se uklopili u okruženje tableta.

 

Laptopi i dalje nude veću fleksibilnost. Možda nemaju istu razinu prenosivosti, vremena rada ili jednostavnosti upotrebe kao tablet, ali još uvijek postoje mnoga tehnička ograničenja koja tableti moraju riješiti prije nego što zamijene prijenosna računala. Ako već imate prijenosno računalo, tablet može biti izvrstan dodatak kada ste u pokretu i želite čitati, igrati igrice, pregledavati web, ili ako vam je neizbježan rad izvan ureda. 

Besplatna dostava
Za sve narudžbe iznad 3000 kn
Podrška 24/7
Stojimo Vam na raspolaganju
Garancija
Minimalno 1-godišnja garancija
100% Sigurno plaćanje
Jednokratno i obročno plaćanje karticama