Team Media

Što su NAS uređaji i zašto vam trebaju?

NAS (network attached storage) je mrežni uređaj za pohranu koji se povezuje na mrežu i pruža usluge pristupa datotekama računalnim sustavima, a trebaju gotovo svim ozbiljnim poslovima. Ti se uređaji općenito sastoje od mehanizma koji implementira datotečne usluge jednog ili više uređaja na kojima se pohranjuju podaci.

NAS se ističe jednostavnošću pristupa, velikim kapacitetom i niskom cijenom. Uređaji konsolidiraju pohranu na jednom mjestu i podržavaju razinu clouda i zadatke kao što su arhiviranje i sigurnosno kopiranje. NAS uređaji obično nemaju tipkovnicu ili zaslon te se konfiguriraju i upravljaju pomoću uslužnog programa temeljenog na pregledniku. Svaki NAS nalazi se na LAN-u kao neovisni mrežni čvor, definiran jedinstvenom IP adresom.

Svrha mrežne pohrane je omogućiti korisnicima učinkovitiju suradnju i dijeljenje podataka. Korisno je za distribuirane timove koji trebaju udaljeni pristup ili rade u različitim vremenskim zonama. NAS se povezuje s bežičnim usmjerivačem, olakšavajući distribuiranim radnicima pristup datotekama s bilo koje radne površine ili mobilnog uređaja s mrežnom vezom. Organizacije obično postavljaju NAS okruženje kao datoteku za pohranu ili temelj za osobni cloud.

Neki NAS proizvodi dizajnirani su za korištenje u velikim tvrtkama. Drugi su za kućne urede ili mala poduzeća.

Namjena NAS uređaja za kućnu upotrebu

Vrsta HDD-a odabrana za NAS uređaj ovisit će o aplikacijama koje će se koristiti. Dijeljenje Microsoft Excel proračunskih tablica ili Word dokumenata sa suradnicima rutinski je zadatak, kao i izvođenje povremene sigurnosne kopije podataka. Korištenje NAS-a za rukovanje velikim količinama streaming medijskih datoteka zahtijeva diskove većeg kapaciteta, više memorije i moćniju mrežnu obradu.

Privatni korisnici oslanjaju se na mrežnu pohranu za pohranu i posluživanje multimedijskih datoteka te za automatiziranje sigurnosnih kopija, te:

 

  • upravljanje pametnom TV pohranom;
  • upravljanje sigurnosnim sustavima i sigurnosnim ažuriranjima;
  • upravljanje IoT komponentama koje se temelje na potrošačima;
  • stvoriti uslugu strujanja medija;
  • upravljanje torrent datotekama;
  • ugostiti osobni poslužitelj u cloudu; 
  • izraditi, testirati i razviti osobnu web stranicu.

Mrežna pohrana je najsvestraniji način za pohranu podataka, ali to je samo jedna od mnogih prednosti kupnje NAS uređaja. Ovdje ćemo navesti neked od najboljih NAS uređaje za kućnu uporabu. 

QNAP Systems

QNAP Systems TS-462-2G

QNAP TS-462 NAS je dizajniran da bude pristupačnija Intelova alternativa za profesionalne i potpuno opremljene TS-464. Serija QNAP TS-x62 spremna je biti pristupačnija ulazna točka za one koji prvi put kupuju NAS te mala i srednja poduzeća koja se žele odmaknuti od unajmljenih cloud rješenja.

Brza i ogromna privatna pohrana u cloudu s nizom multimedijskih i aplikacija za upravljanje datotekama, TS-462 idealan je za kućne korisnike. Datotekama, podacima i multimediji spremljenim na TS-462 može se pristupiti sa svih povezanih uređaja, uključujući telefone, računala i pametne televizore. 2.5GbE priključak i HDMI 2.1 priključak dolaze kao standard, omogućujući vam da uživate u streamingu multimedije bez kašnjenja i izravno na TV-u. TS-462 može se prilagoditi budućim potrebama, podržavajući dva M.2 PCIe utora za Qtier tehnologiju pohrane s automatskim slojevima, a može se jednostavno proširiti kako bi odgovarao rastućim potrebama podataka. TS-462 također podržava Edge TPU, što vam omogućuje da jednostavno organizirate svoje fotografije na temelju prepoznavanja lica i predmeta pomoću aplikacije QuMagie.

 

Synology DiskStation DS1522

Bilo da ste kućni korisnik koji želi pohranjivati multimedijske datoteke i dijeliti ih u cloudu ili mala tvrtka kojoj je potrebno skalabilno rješenje za pohranu s višestrukim RAID opcijama, Synology DiskStation DS1522+ NAS izvrstan je izbor zahvaljujući sa svojih 5 pogona. To je više nego što nude mnogi drugi NAS uređaji za mala poduzeća. Uz to, dobivate dva ugrađena M.2 NVMe SSD utora za predmemoriju i mogućnost dodavanja još 10 pogona putem jedinice za proširenje. Za mnoge tvrtke, skalabilnost je bitna stavka kada se radi o mrežnoj pohrani. DS1522+ pruža nevjerojatnu skalabilnost. Također je izvrstan izbor za domove i tvrtke s vrhunskim mrežnim komponentama, budući da ga možete opremiti LAN adapterom od 10 Gbps za mrežno povezivanje velike brzine.

WD My Cloud EX2 Ultra 2

My Cloud EX2 Ultra je NAS s prostorom za dva tvrda diska od 3,5 inča. Ima snažnu izvedbu prijenosa datoteka i osobito ga je lako postaviti i konfigurirati za dijeljenje datoteka preko vaše kućne mreže i interneta. 

Korisničko sučelje olakšava dodavanje korisnika, konfiguriranje lozinki te postavljanje tko može pristupiti kojim mrežnim dijeljenjima i dodjeljivanje kvota prostora na disku, a stvaranje i konfiguriranje mrežnih dijeljenja je vrlo lako. Priključkom USB diska (FAT, FAT32, NTFS, HFS ili EXT2/3/4) pojavit će se kao dijeljeni mrežni disk, a da ne morate ništa učiniti.

WD također nudi aplikaciju My Cloud za Android i iOS. To vam daje čisto sučelje za pregledavanje mapa na vašem NAS-u ili možete odabrati fotografije, glazbu ili videozapise za prikaz samo datoteka te vrste. Glazbene datoteke će se prenositi preko interneta, kao i video datoteke ako imate instaliran kompatibilni video player (kao što je VLC). Aplikacija će također prenijeti fotografije i videozapise izravno na NAS.

Synology DiskStation DS218play

DS218play ima Realtek RTD1296  64-bitni četverojezgreni procesor s radnim taktom od 1,4 GHz. Osim modernog procesora, Synology DiskStation DS218play također ima odgovarajuću memoriju. DS218play dolazi s 1 GB DDR4 memorije.

Synologyjev operativni sustav, DSM, prepun je sjajnih medijskih značajki. DS218play je izvrstan kao spremnik za pohranu svih vaših medijskih datoteka dok ih možete streamati na gotovo bilo koji uređaj.

Video Station vam omogućuje jednostavno upravljanje i organiziranje vaših filmova, TV emisija i kućnih videa. Može streamati na druga računala, pametne telefone ili media playere. Photo Station će vam omogućiti učinkovito organiziranje i dijeljenje fotografija i albuma. Možete dodati oznake, komentare i više svakoj fotografiji dok sustav automatski generira prikaze minijatura. Audio Station može biti vaš osobni glazbeni centar; može inteligentno sortirati i organizirati vaše audio datoteke, kao i reproducirati ih i streamati. Audio Station također podržava formate bez gubitaka, osiguravajući besprijekornu kvalitetu zvuka. Osim Synologyjevih Station aplikacija, također imate mogućnosti instaliranja uvijek popularnog Plex poslužitelja i DLNA/UPnP poslužitelja.

DS218play će streamati na gotovo bilo koji uređaj, uključujući Samsung TV, Roku, Apple TV, Google Chromecast i pametne telefone sa sustavom Android, iOS i Windows Mobile.

 

 

Ironwolf tvrdi diskovi za NAS uređaje

Synology DiskStation DS218play dolazi u paketu s dva Ironwolf HDD diska od jednog terabajta. Takvi HDD-ovi optimizirani za NAS — nude performanse, kapacitet i veliko radno opterećenje s CMR tehnologijom i firmware-om AgileArray™ i zaslužuju zaseban članak u blogu. Ne samo da su diskovi dizajnirani za visoke performanse, već također nude nevjerojatnu stabilnost i dugovječnost, uz mogućnost čitanja i pisanja podataka godinama bez degradacije. Dizajnirani za mrežnu pohranu (NAS) na umu, dolaze u dvije inačice, IronWolf i IronWolf Pro, i nude niz kapaciteta s izvrsnim značajkama i performansama, bez obzira na veličinu pogona za koji se odlučite.

IronWolf diskovi izvrstan su način za proširenje vaše mrežne pohrane dok istovremeno jamče dug vijek trajanja sustava, uz jednostavan i brz pristup vašim podacima.

Besplatna dostava
Za sve narudžbe iznad 400 €
Podrška 24/7
Stojimo Vam na raspolaganju
Garancija
Minimalno 1-godišnja garancija
100% Sigurno plaćanje
Jednokratno i obročno plaćanje karticama