Team Media

Izaberite idealni projektor za dom

Idealni projektor za dom ovisi o namjeni – različiti projektori dizajnirani su za različite namjene, a cijena im može biti izuzetno visoka. Odabir pravog modela za vaše potrebe može biti naporni zadatak, ali će vam ovaj vodič pomoći pri odabiru prikladnog projektora za dom ovisno o vašim potrebama.

U nastavku je pregled najboljih projektora za vrhunske 4K filmske projektore, svijetle projektore za dnevne sobe, jeftine projektore za kućno kino i još mnogo toga.

Što treba uzeti u obzir prije kupnje projektora? 

Kada kupujete projektore, nemojte se oslanjati na specifikacije – osobito na deklariranu svjetlinu, koja je često pretjerana. Projektori, poput televizora, rijetko su postavljeni tako da izgledaju najbolje čim ih izvadite iz kutije. Potražite način rada slike koji se zove Kino, Film ili Prirodno. Ako imate veliko platno, potreban vam je svijetli projektor. Manji projektori nisu dovoljno svijetli da bi pružili iskustvo poput kina na velikom platnu.

Postoji velika razlika u cijeni i performansama između 4K projektora dizajniranog za kućno kino s velikim ekranom i prijenosnog mini projektora dizajniranog kao svakodnevna zamjena za TV. Neki projektori su odlični s filmovima u potpuno mračnoj prostoriji, dok su drugi bolji za sport ili igranje u prostoriji s malo ambijentalnog svjetla.

Općenito, što veći zaslon želite, to vaš projektor mora biti svjetliji kako bi proizveo zadovoljavajuće bogatu sliku. Nakon što steknete opću predodžbu o namjeni projektora, lakše je odlučiti se za određeni izbor.

Lumeni sami po sebi ne određuju kvalitetu projicirane slike. Trebali biste uzeti u obzir lumene, razlučivost slike, volumen boje i omjer kontrasta kako biste dobili najbolju sliku za svoj prostor. Lumeni su mjerna jedinica za svjetlinu, a svjetlina doprinosi vidljivosti projiciranih slika (osobito u svijetlim prostorijama ili tijekom dana).

Ako želite projektor isključivo za noćno gledanje ili gledanje u mračnoj prostoriji, možete se izvući sa samo 300 lumena, budući da će biti malo ili nimalo smetnji ambijentalnog svjetla.

Postoje dvije vrste lumena: ANSI (Američki nacionalni institut za standarde) i ISO (Međunarodna organizacija za standardizaciju). ANSI lumeni su više od dva puta veći od ISO lumena, stoga imajte to na umu dok kupujete svoj projektor.

 

Projektori za gejming

Gejmeri obično biraju TV za igranje kada nadograđuju svoj zaslon, ali ne postoji ništa što može biti bolje od kvalitetnih projektora za igranje. Ovi projektori mogu stvoriti zaslone koji zasjenjuju čak i najveće televizore, neke veličine od čak 300 inča. Ako ste ikada željeli igrati svoje igre na kino platnu, ovo je način da to učinite.

Postoje projektori za igranje s visokim rejtingom osvježavanja, podrškom za visoku razlučivost i malim ulaznim kašnjenjem, tako da i dalje možete igrati natjecateljski. Postoje i neki super svijetli projektori, poput Optoma UHZ45, što znači da možete bez problema igrati usred bijela dana.

Postoje i kompaktne, prijenosne opcije, poput Xgimi Halo, koje su izvrsne za igranje u pokretu. Naš omiljeni svestrani uređaj je Optoma HD29HSTx. 

4K projektori – odlična zamjena za televizor

Najbolji 4K projektori još uvijek su ultimativni način da dovedete impresivno i dramatično iskustvo kućnog kina u svoj dom – ili u svoje dvorište. Ova 4K čuda daju dojmljive slike, a zauzimaju mnogo manje prostora od masivnog televizora.

Standardna veličina slike kada je 4K projektor uparen s projekcijskim platnom pružit će vam čak 100 inča. Međutim, neki uređaji više klase mogu podnijeti čak i veće veličine zaslona i još uvijek pružaju dovoljno svjetline. Prijenosni projektori također su fantastična opcija jer nude još veću fleksibilnost, omogućujući vam da projicirate slike veličine čak 40 inča, ovisno o prostoru u koji ste ih postavili. 

Jedna od većih prednost 4K projektora je ta što, za razliku od velikog 85-inčnog TV zaslona (ili čak 65-inčnog modela), ne zauzimaju puno prostora.

Projektori za mali prostor

Kako bi se stvorila velika slika, većinu projektora treba postaviti daleko od platna. Ta se udaljenost naziva dometnom udaljenošću i može biti od 2 do 4 metara, ovisno o projektoru i željenoj veličini slike. Projektori kratkog dometa prikladni su za male prostorije ili druge situacije u kojima je prostor ograničen. Rade u prostorima u kojima drugi projektori ne mogu, projicirajući sliku od 100 inča sa samo nekoliko metara prostora. Ovakvi projektori stvaraju svijetlu sliku koja može funkcionirati u prostoriji koja ima malo ambijentalnog svjetla.

Projektori poput BenQ TH671ST može se postaviti mnogo bliže platnu od standardnog projektora i dovoljno je svijetao da se koristi u prostoriji s malo ambijentalnog svjetla.  Njegov integrirani zvučnik i mala veličina olakšavaju pohranjivanje kada se ne koristi.

Vanjski projektori

Vanjski projektor vjerojatno je najbolji i najzabavniji i najučinkovitiji način za gledanje vašeg omiljenog sadržaja tijekom lijepog vremena.

Za projektor pune veličine preporučujemo da potražite vanjski projektor koji ima oko 500 lumena ili više. Međutim, manje od 500 lumena i dalje će osigurati razumnu svjetlinu ako tražite prijenosni vanjski projektor, poput XGIMI Horizon Pro.

U obzir morate uzeti još nekoliko značajki prije nego što kupite vanjski projektor:

Streaming: Način na koji streamate sadržaj značajno će utjecati na korištenje vanjskog projektora. Mnogi od najboljih vanjskih projektora nude pristup popularnim aplikacijama kao što su npr. Netflix i HBO Max.

Slika: ovo je jedan od najvažnijih čimbenika koje morate uzeti u obzir tijekom potrage za najboljim projektorom za vanjske prostore. Svjetlina i jasnoća mogu poboljšati ili uništiti vaše iskustvo gledanja, zbog čega se isplati uložiti u vanjski projektor s izvrsnom slikom, poput onih navedenih ovdje.

Zvuk: Neki vanjski projektori imaju zvuk ugrađen u dizajn. Razmislite o dolby sustavu za što bolji doživljaj medija na otvorenom.

 

Mini projektori

Razlika između projektora i mini-projektora je u tome što projektori u punoj veličini imaju za cilj pružiti sliku najviše kvalitete u najvećoj mogućoj veličini, u usporedbi s mini-projektorima koji su više usmjereni na praktičnost i prenosivost i obično nisu veći od 8x8x4 inča. Lako se spajaju na pametni telefon i Bluetooth.

ViewSonic M1+ LED Beamer

Mini projektor odlična je opcija ako nemate puno prostora za postavljanje kućnog kina, poput stana ili spavaće sobe. Mini projektori su mali, lagani i imaju puno kraće dometne udaljenosti od standardnih projektora u punoj veličini. To znači da ih je lako premještati i da se nećete morati brinuti da ćete dobiti lošu sliku jer vaš zid nije dovoljno velik da primi projiciran ekran. Mini projektor ViewSonic M1 jedna je od naše omiljene ponude zbog svog dizajna i svestranosti.